armoede

Mooi

23 november 2018 door Shehera Vega Sánchez

Het aantal mensen dat leeft in armoede neemt af

De armoede in Nederland neemt af, dat blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In 2016 waren er in ons land een half miljoen armen, ongeveer 6 procent van de hele bevolking. Zet dit tegenover cijfers uit 2013 toen 7,6 procent van onze bevolking in armoede leefde, zo'n 1,2 miljoen mensen, en je kan zien dat het aantal armen is gedaald. Volgens het SCP is de aantrekkende economie de oorzaak van deze ontwikkeling, zo meldt de Volkskrant.

Budget
Om armoede te definiëren bepaalt de SCP wat een mens minimaal nodig heeft om te kunnen leven, het zogenaamde ‘niet-veel-maar-toereikendbudget’ (NVMT). Met dit budget zou men in zijn of haar basisbehoeften, zoals voeding, kleding en onderdak, moeten kunnen voorzien. Voor alleenstaanden ligt dit budget op 1139 euro per maand. Een koppel zonder kinderen zou moeten kunnen overleven op 1550 euro en een koppel met één kind 1850 per maand.

Vooral mensen in de bijstand, niet-westerse migranten en alleenstaande moeders met kleine kinderen hebben een groot risico om in armoede te leven. In deze groepen ligt het percentage van arme mensen met 15 procent hoger dan het landelijke percentage.


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals