Tweede Kamer

Nieuws

23 november 2018 door ANP

Christelijke regeringspartijen tegen schrappen discretionaire bevoegdheid bij uitzetting

Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie willen dat de staatssecretaris van Justitie het recht behoudt om een stokje te steken voor de uitzetting van een uitgeprocedeerde asielzoeker, laat het ANP weten. Ze willen dat de Tweede Kamer zich uitdrukkelijk keert tegen het plan van coalitiepartner VVD om die zogeheten discretionaire bevoegdheid te schrappen.

Schrijnende gevallen zijn niet in regels te vangen, vinden CDA, D66 en ChristenUnie. Daarom moet een staatssecretaris altijd kunnen ingrijpen als regels onredelijk en oneerlijk uitpakken. Wel zijn de drie het met de VVD eens dat zulke gevallen eerder aan het licht moeten komen. Dan kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of de rechter de zaak al rechtzetten en komt dat niet op de staatssecretaris neer.

De drie coalitiegenoten denken dat de behandeling van schrijnende gevallen beter kan. Ze willen dat het kabinet onafhankelijk onderzoek laat doen. Dat moet uitwijzen of de mogelijkheid voor de staatssecretaris om een uitzondering te maken wel goed werkt. En ook of de IND en de rechter kunnen voorkomen dat het zover komt.

Reacties

T
En dan nog iets: hoe verdraagt een discretionaire bevoegdheid zich met de in het Nederlandse staatsrecht verankerde scheiding der machten? Dit als de politiek een gerechtelijke uitspraak buiten werking kan stellen. Het is maar een vraag; ik weet het antwoord niet.REAGEER
T
Waarom moet de last van de zware beslissing om al dan niet van de discretionaire bevoegdheid gebruik te maken bij de staatssecretaris liggen? En waarom niet bij de betreffende minister? De minister staat boven de staatssecretaris. Ik vind dat de moeilijkste beslissing bij de hoogstgeplaatste dient te liggen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher