Chanoeka

Nieuws

22 november 2018 door Stichting Vrienden van de Joodse Gemeenschap Utrecht

Marc de Hond eregast Chanoekaviering Utrecht

Theatermaker, schrijver en presentator Marc de Hond is dit jaar de hoofdgast van de achtste openbare viering van het joodse Chanoekafeest in Utrecht.

Vriend en vijand zijn het erover eens: de polarisatie in de maatschappij neemt toe. Scheldpartijen op sociale media en felle politieke debatten drijven mensen uit elkaar. Met het joodse lichtfeest Chanoeka voor de deur wil de stichting “Vrienden van de Joodse Gemeenschap Utrecht” iedereen uitnodigen om gezamenlijk een vuist te maken tégen haat en terreur, en vóór vrijheid en verdraagzaamheid.

‘De Chanoekalichten vormen een symbool van religieuze vrijheid voor alle volkeren omdat ze ons herinneren aan de Makkabeeën die meer dan 2000 jaar geleden vochten voor hun religieuze vrijheid. “Daarom willen we alle inwoners van Utrecht en omgeving van harte uitnodigen om Chanoeka met ons mee te vieren”, aldus rabbijn Aryeh Leib Heintz.
Ook op veel andere plaatsen in Nederland zijn openbare Chanoekavieringen.

Het officiële programma start op zondag 2 december om 17.00 uur op de Mariaplaats in Utrecht met het aansteken van de Chanoekia, de Chanoeka kandelaar. Onder meer burgemeester Jan van Zanen en theatermaker, schrijver en presentator Marc de Hond houden een korte toespraak.

Het Chanoekafeest memoreert de bevrijding van Jeruzalem en de herinwijding van de Tempel door een klein joods leger, de Makkabeeën, in het jaar 164 vóór onze jaartelling. Deze Makkabeeën vochten voor het recht om hun geloof weer vrijuit te mogen beoefenen. Zo offerden de Grieken destijds varkens in de heilige tempel. Toen de Makkabeeën de tempel wisten te heroveren, hadden ze slechts één kannetje olie over. Dat is normaal gesproken genoeg om een kandelaar één dag te laten branden, maar de kaarsen hielden het wonderwel acht dagen uit. Daarmee was het achtdaagse lichtfeest geboren.

Chanoeka, dat doorgaans in december valt, is sindsdien vooral een huiselijk feest, met zang bij het aansteken van de kaarsen, en met spelletjes en het nuttigen van Chanieka lekkernijen die juist in olie zijn gebakken. Elk joods gezin heeft zijn eigen achtarmige Chanoekakandelaar, die elke avond gedurende acht dagen aangestoken wordt.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher