Pastor Thony

God

23 november 2018 door Jeffrey Schipper

Deze pastor is uren onderweg om Bijbelstudies te kunnen geven

Pastor Thony is soms uren onderweg om Bijbelstudie te kunnen geven. De evangelist uit de Indonesische hoofdstad Jakarta werkt samen met zijn vrouw aan de verspreiding van Gods Woord. Onlangs was hij in Nederland en sprak hij op het jubileumconcert van Bible League. Thony beantwoordt een aantal vragen.

Het is ons verlangen dat mensen tot geloof in Jezus Christus komen. Daarom dienen we de lokale kerk, overal ter wereld, met Bijbels, studiemateriaal en training.

Hoe heb je leren leven als volgeling van Jezus?
“Ik ben afkomstig uit een gebroken gezin. Ik ben niet met mijn biologische vader opgegroeid. Pas op mijn 27ste ontmoette ik hem voor het eerst. In ons gezin hadden we te maken met huiselijk geweld, omdat mijn stiefvader alcoholist was, handelde in drugs en criminelen uitnodigde. We noemden onszelf christenen, maar we leefden niet als volgelingen van Jezus.

Als tiener werd ik een kopie van mijn stiefvader. Ik gedroeg mij rebels. Zo spijbelde ik op school, rookte ik marihuana en sigaretten en dronk ik alcohol. Op een gegeven moment nodigde één van mijn schoolvrienden mij uit om mee te gaan naar een christelijke conferentie. Van tevoren wist ik niet dat het om iets christelijks zou gaan. Ze hadden mij verteld dat ze naar een concert gingen. Daar werd ik geraakt door Gods liefde en op die dag gaf ik mijn leven over aan Jezus. Ik richtte mijn leven op een hele andere manier in, omdat ik Jezus wil volgen.”

"Zijn Woord is krachtig. Als mensen Zijn woorden tot zich nemen, gebeuren er gegarandeerd bijzondere dingen."

Wat veranderde er na die ervaring?
“Nadat ik tot bekering was gekomen, sloot ik mij aan bij een jongerenkerk. Die bevond zich bij mij in de buurt. Ik werd in een huiskring geplaatst en daar leerde ik om de Bijbel te lezen en wat het Evangelie inhoudt. Dat heeft mij geholpen om mij op God te richten. Langzamerhand veranderde ook mijn gedrag.”

Hoe kwam Bible League op je pad?
“Mijn vrouw en ik kregen het verlangen om een huiskerk te starten in Jakarta. We waren op zoek naar Engelstalig lesmateriaal met Bijbelverhalen, maar het was erg ingewikkeld om dat te vinden. Totdat we door een vriend via WhatsApp werden gewezen op een op de Bijbel gebaseerde training van Bible League. We namen deel aan deze training en werden erdoor gezegend. Sindsdien maken we gebruik van materiaal van Bible League. Mede daardoor zijn onze studenten en bediening geestelijk gegroeid. De Indonesische tak van Bible League heeft mij later gevraagd om aan de slag te gaan als directeur. Daar ben ik met alle plezier op ingegaan!”

Waarom vind je Bijbelverspreiding zo belangrijk?
“Ik ben ervan overtuigd dat het Woord van God zo krachtig is dat het mensenlevens verandert. Dat heb ik ervaren in mijn eigen leven. Vanuit het niets schiep Hij het universum, door te spreken. Zijn Woord is krachtig. Als mensen Zijn woorden tot zich nemen, gebeuren er gegarandeerd bijzondere dingen.”

Hoe gebruikt God je om het Evangelie door te geven aan anderen?
“Ik heb de boodschap van het Evangelie gedeeld met familieleden en sommigen hebben net als ik hun leven aan Christus overgegeven. Daarnaast deel ik het Evangelie specifiek met jongeren en mensen die een ander geloof aanhangen. Het feit dat mijn vrouw en ik erin zijn geslaagd om een jongerenkerk te starten is het resultaat van deze manier van evangelieverspreiding.”

"Doordat we mensen in staat stellen om het Woord van God te leren lezen, worden we aangemoedigd om ons in de Bijbel te blijven verdiepen."

Ervaar je wel eens tegenstand in je werk als evangelist? Hoe ga je daarmee om?
“Veel mensen in Jakarta ervaren niet dat zij God écht nodig hebben, omdat ze in materieel opzicht alles hebben wat ze nodig denken te hebben. Als ik met hen in gesprek ga over het Evangelie, benadruk ik dat we allemaal zondige mensen zijn en dat niets ons van een eeuwige dood kan redden. Alleen het bloed van Jezus Christus is daartoe in staat.

Plattelandsbewoners hebben met andere uitdagingen te maken. Vaak maken zij zich zorgen over hun basisbehoeften en zij werken hard om rond te komen. Terwijl ik met hen het Evangelie deel, probeer ik in praktische zin ook in die basisbehoeften te voorzien. Daarnaast stelt Indonesische wetgeving ons niet in staat om het Evangelie expliciet met andersgelovigen te delen. We hebben veel wijsheid nodig om daar zorgvuldig mee om te gaan.”

Welke levensles heb je geleerd door middel van je werk voor Bible League?
“God heeft mensen zo lief dat Hij niet alleen Jezus heeft gegeven, maar wereldwijd het verlangen in mensen legt om in Gods koninkrijk actief te zijn. Zo zien we dat ons Bible League-team wordt versterkt door vrijwilligers, donateurs, voorgangers, zendelingen, vertalers en vele anderen. En dat allemaal met als doel om het goede nieuws van Jezus bekend te maken, zodat meer mensen in relatie met Hem leren leven.

Ook heb ik het belang van Bijbellezen ontdekt. Doordat we mensen in staat stellen om het Woord van God te leren lezen, worden we aangemoedigd om ons in de Bijbel te blijven verdiepen.”

Waar hebben mensen in Indonesië momenteel veel behoefte aan?
“Indonesië heeft grote behoefte aan volgelingen van Jezus die uit hun comfortzone stappen en het Evangelie delen met mensen om hen heen. Daarom hebben we meer Bijbels en andere christelijke lectuur nodig om meer Indonesiërs te kunnen bereiken. Om dit te bewerkstelligen willen we als Bible League meer en meer trainingen geven, Bijbels naar afgelegen gebieden sturen en samenwerken met kerken en lokale partners.”

Lees hier meer over het werk van pastor Thony en klik hier om Bible League te ondersteunen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher