Mozaiek0318
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 november 2018 door Jeffrey Schipper

Evangelische kerk Mozaiek0318 start zusterkerk in Nijkerk

De evangelische gemeente Mozaiek0318 in Veenendaal gaat een zusterkerk planten in Nijkerk. In eerste instantie was het de bedoeling om in Bunschoten-Spakenburg een kerk te planten, maar het was niet mogelijk om daar een geschikte locatie te vinden, schrijven het Nederlands en Reformatorisch Dagblad.

Sinds 2012 is Kees Kraayenoord voorganger van Mozaiek0318. In vijf jaar groeide die uit van een huiskring tot een megakerk met elke zondag meer dan tweeduizend bezoekers in twee diensten. Vanwege de vele bezoekers heeft men overwogen om op zondag een derde samenkomst te organiseren. Na gesprekken zijn die plannen verlegd en kwam het vestigen van een zusterkerk in beeld. Aanleiding zijn de vele bezoekers uit de regio Amersfoort. 

In een interview met het Nederlands Dagblad sprak Kraayenoord vorig jaar over zijn kerkelijke gemeente in de BibleBelt. "Ik houd van traditie, van een kerk die al eeuwenoud is. Maar ik geloof ook dat elke generatie haar eigen kerkelijke initiatieven nodig heeft. Als over veertig, vijftig jaar Mozaiek niet meer bestaat, so what? Wij geven het stokje dan weer over aan de volgende generatie om het op hun manier te doen."

Over de oorzaak van de kerkgroei zei hij: "Wat ik vooral hoor is: een warm bad. Mensen voelen zich welkom en gezien. Dat gaat niet vanzelf; daar moet je bewust op inzetten. Vanaf de parkeerwacht, het welkomteam, de koffie tot en met het kinderwerk, willen we mensen laten merken dat er op hen gerekend is."

Nadat eerder dit jaar het plan van een zusterkerk in de openbaarheid werd gebracht, kreeg de evangelische kerk veel kritiek op sociale media. Veel christenen uit traditionele kerken snappen niet dat Mozaiek0318 zich vestigt in de BibleBelt, waar al zoveel kerken zijn. "Het zorgt voor onrust, 'loopgedrag' en verdeeldheid," twitterde blogger Laurens Sok eerder vandaag.

Het Nederlands Dagblad voegt toe dat Bunschoten-Spakenburg niet volledig buiten beeld is. "Als we binnen Bunschoten-Spakenburg een locatie vinden, stoppen we in Nijkerk."

Lees ook: Nog een kerk erbij… in de BibleBelt? en Waarom christenen overstappen van traditionele naar evangelische kerken.

Foto: Mozaiek0318

Reacties

H
Wanneer starten ze een zuster kerk in het Limburgse Venlo...??? Hier hebben we ook wel wat verfrissing nodig....
R
Dat hebben wij hier in Venlo zeker nodig!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (11)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.