Sint en Piet

Nieuws

22 november 2018 door Willem Pos

Waarom christenen zich buiten de Zwarte Pietdiscussie moeten houden

Het lijkt nergens anders meer over te kunnen gaan. Kranten schrijven erover. Talkshows raken er niet over uitgepraat. En op het werk en op scholen is het ook het gespreksonderwerp van de dag. Ik heb het natuurlijk over de Zwarte Pietdiscussie.

Maar volgens mij behoor ik tot een heel bijzonder slag mensen, waar er nog maar een paar van in Nederland lijken te zijn. Ik behoor namelijk tot de groep die het niets interesseert. En ik begrijp ook niet waarom er zoveel christenen zijn die zich er wél druk om maken. Werkelijk, ik snap dat niet.

Voor een christen valt er namelijk helemaal niets te halen in die hele discussie. Het enige wat je daar kunt vinden, zijn hete hoofden, koude harten en hoog opgelopen gemoederen. En dat terwijl het eigenlijk nergens over gaat. Want als ik een lijstje mag maken met de tien, twintig of vijftig belangrijkste vraagstukken in Nederland, dan zou je deze hele discussie nergens terugvinden. Er zijn veel belangrijkere vraagstukken op dit moment. Boeren blijken dusdanig in moeilijkheden dat ze eerder neigen naar zelfmoord dan andere beroepsgroepen, om maar wat te noemen. Of nieuwsberichten waaruit blijkt dat onze samenleving niet alleen voor ouderen, maar ook voor een grote groep jongeren weinig ‘samen’ blijkt te zijn omdat ze juist eenzaamheid ervaren. En dan heb ik het nog niet over het traditionele gezin en huwelijk die danig onder druk staan en het percentage Nederlanders dat zich tot een religieuze groep rekent tot onder de helft is gedaald. Volgens mij zijn dát de vraagstukken van dit moment.

Maar onze cultuur dan? Moet die zomaar aangepast worden? Nou, volgens mij is onze cultuur veel meer dan het Sinterklaasfeest. Sterker nog, wanneer ik om me heen kijk zie ik vooral een cultuur die uitgaat van individualisme en doorgeslagen liberalisme. Concreet betekent dat een houding van: val me niet lastig en laat me (op alle terreinen van het leven) vooral helemaal doen wat mij goed lijkt. En als dat de cultuur van nu is, zie ik niet zo goed welk onderdeel daarvan wij als christenen precies moeten beschermen. We kunnen beter onze traditie, waarvan het in de jaren zestig volgens velen zo goed leek om die overboord te zetten, herwaarderen. Onze traditie, gevormd in de eeuwen die achterliggen, noem ik namelijk wél christelijk, in tegenstelling tot onze cultuur.

Wat we dan met de Zwarte Piet-discussie aanmoeten? Niets. Gewoon over laten waaien en hopen dat het gauw 6 december is. En laten we ons als christenen dan maar onderscheiden door ons druk te maken om de vraagstukken die wél van belang zijn voor de samenleving.

Willem Pos is landelijk voorzitter van SGP-jongeren.

Reacties

P
Beste Willem ik vind dat je iets te makkelijk over dit pijnpunt in onze multi-culturele maatschappij heen stapt. Als bijvoorbeeld tijdens de Sint Maarten viering aan kinderen met een donkere huidskeur wordt gezegd dat ze te vroeg zijn omdat de Sint nog niet gekomen is doet dat pijn. Als christenen zijn we opgeroepen niet anders te doen dan elkaar lief te hebben. daarbij hoort ook het bijdragen aan een maatschappij waarbij alle groepen met liefde en respect behandeld worden.

Pieter-Jan Zwolle
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher