Marijn Burkunk

God

28 november 2018 door Marijn Burkunk

Reparatiewerk vanaf de zondeval: Behoed je hart

De wetenschap van deze wereld gaat er vanuit, dat bij ons alles om de hersenen draait. Ons brein als productie- en regelcentrum van ons wezen. Emoties, karakter, creativiteit, geheugen, waarden; alles is gecentreerd of wordt geproduceerd in onze hersenen.
De bijbel vertelt ons echter een ander verhaal. Koning Salomo stelt in een van zijn gevleugelde spreuken (4, 23): “Behoed uw hart boven al wat te bewaren is, want daaruit zijn de oorsprongen des levens.”

Deze quote geeft aan dat niet ons brein, maar ons hart de kern van ons wezen is. Daaruit vloeit alles voort, dat ons leven bepaalt. Wat we en hoe we denken, onze intenties en drijfveren. Het heeft alles te maken met hetgeen er in ons hart heerst.
Nu is het best lastig om vast te stellen wat het onderscheid is tussen brein en hart en hun relatie. Een manke gelijkenis, maar vooruit: stel je een pc voor. Het brein staat dan voor geheugenchips, aansturing voor communicatie-spullen zoals beeldscherm, speakers, toetsenbord, ingevoerde apps, etc. Maar alles draait om het hart van het apparaat; de processor-chip, die gevoed wordt met stroom en het systeemprogramma. Als er fouten zitten in de processor of in het systeemprogramma, dan beïnvloedt dat het hele apparaat en dat blijkt uit de “output”. Die is dan helemaal verstoord. Gepruts aan die output helpt niets. Dan moet er heel radicaal ingegrepen worden; een nieuwe processor en/of een beter stuurprogramma…

Sinds de zondeval is onze processor, ons hart, aangetast. Niet te repareren. Jezus legt zonder omhaal het mensenhart bloot: "Want van binnenuit, uit het hart van de mensen, komen voort kwade overwegingen, alle overspel, ontucht, moord, diefstal, hebzucht, allerlei kwaadaardigheden, bedrog, losbandigheid, afgunst, lastering, hoogmoed, dwaasheid; al deze slechte dingen komen van binnenuit en verontreinigen de mens." (Marc 7)
Jeremia schrijft: "Arglistig is het hart, boven alles, ja, ongeneeslijk is het, wie zal het kennen?"

Wat zich afspeelt in de data, de woordenstroom van ons denken vindt zijn oorsprong in ons hart. Cosmetische ingrepen zoals positief denken, mindfulness, biofeedback, etc. zijn niet afdoende. Het echte reparatiewerk dient in ons hart plaats te vinden. Maar hoe doen we dat als we niet eens ons eigen hart kennen en zelfs niet weten waar het precies zit? Uit bovenstaande tekst blijkt, dat alleen totale restauratie van ons hart afdoende is en dat kunnen wij helemaal niet!

God zij dank is het door Jezus voor de mens geregeld en wordt het effectief als ik Hem als mijn Verlosser aanneem. Hij heeft als het ware ons bedorven hart uit ons genomen en vervangen door een nieuw hart met een nieuw stuurprogramma; Gods Geest. De gelovige mag verzekerd zijn van een brandschoon hart, waarin Liefde heerst. Maar is dat echt wel altijd zo? Onze “output” is de toets. En ik moet bekennen, dat mijn output lang niet altijd perfect is. De oorzaak ligt voor de hand: ik heb dan niet goed op mijn hart gepast.

Meditatieve aanbidding is een levensnoodzaak. Geen navelstaarderij, maar dagelijks verlangend ons hart voor onze Behoeder openen, zodat het Licht alle duisternis kan verdrijven en alleen de Liefde overblijft.

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwsbrief van Oasis Trails. In een Spaans dorpje, aan het pelgrimspad naar Santiago de Compostela, runt de Oasis Trails gemeenschap een kleine herberg. Het is een gemeenschap van gelovigen, die de gasten zowel praktisch als geestelijk met Jezus, het Levende Woord, in contact wil brengen. Heel praktisch en betrokken, op een manier die bij de gasten past. Lees hier meer over de Oasis Trails.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher