Brian Houston

Nieuws

21 november 2018 door Dick van den Bos

Hillsong reageert op beschuldigingen slechte afhandeling misbruikzaak

Een journalistiek tv-programma in Australië heeft Hillsong ervan beschuldigd dat leider Brian Houston de misbruikzaak van zijn vader Frank Houston binnen de kerk heeft toegedekt. Hillsong reageert door middel van een officieel statement, meldt het Britse nieuwsmedium Premier.

Channel Nine's 60 Minutes gaf een kijkje in hoe de kerk de misbruikzaken afhandelde - en interviewde daarbij een slachtoffer die Brian Houston ervan beschuldigde dat hij niet genoeg heeft gedaan tegen de criminele daden van zijn vader. 

Brett Sengstock stapte uit de anonimiteit door te praten over de vijf jaar dat hij als kind misbruikt werd. In het programma wilde hij weten waarom Brian de politie niet belde.

Misbruik
Brian Houston heeft nu aangegeven dat - toen hij op de hoogte kwam van het misbruik - hij meteen in actie kwam en de senior-leiders van Assemblies of God heeft benaderd, en hem ertoe aangespoord om Frank uit de bediening te halen. Hij informeerde desondanks niet de politie. Frank Houston stierf in 2004.

In 2015 heeft de Nationale Commissie dit onderzocht en hierop volgend kwamen ze tot de conclusie dat het misbruik niet goed is afgehandeld.

Als antwoord op het tv-programma, beschuldigt Hillsong de producers van 'valse statements' en 'misinterpretaties' en hij ontkent ten stelligste dat er een gebrek aan transparantie was of sprake van toedekken door het leiderschap.

Lijst
In een online statement laten de kerkleiders een lijst zien van wat er niet klopt en ze vragen om dit in de ether volledig voor te lezen.

Tot slot verklaren ze: "Hillsong zal blijven staan bij deze statements die we hebben gemaakt aangaande deze zaak. Hillsong heeft daarbij nauwgezet alle aanbevelingen van de Nationale Commisie doorgevoerd, en doet haar uiterste best om zo een veilige gemeente te zijn."

Reacties

J
Wel noemenswaardig dat er staat dat Hillsong geantwoord heeft op een kritisch televisieprogramma. Normaal gesproken blijft zo'n antwoord uit.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher