Jezus' komst

God

23 november 2018 door Dick van den Bos

Joke Buis: "We hebben het nodig om Jezus’ komst te blijven herinneren"

Joke Buis organiseert weer een kersttour dit jaar, met de titel ‘Kerst bij Joke’. Ze vertelt wat ze met kerst heeft – en waarom het zo belangrijk is dat we steeds weer stilstaan bij Jezus’ komst.

Wat heb jij met Kerst?
“Als kind vond ik kerst al geweldig! Dat je met z’n allen naar zo’n kerstdienst gaat ’s avonds, en de volgende ochtend heeft je moeder het kerstontbijt klaar staan. Dat at je met het speciale servies (die je maar twee keer per jaar gebruikte) en allemaal lekkere broodjes. Wij hadden ook kaarsjes met engelen. Door de warmte van de kaars gingen die engelen dan draaien. Al weken lang verlangde je naar dit moment!”

"Ik heb ook steeds die herinnering aan wat Jezus deed weer nodig. Als ik daar een steentje aan kan bijdragen, dan is dat heel mooi."

“Ik vond het altijd heel bijzonder om dit te vieren. Ook omdat het een feest is vol van hoop en blijdschap. Ik ben zelf een hoopvol persoon, het glas is bij mij vaak halfvol in plaats van halfleeg. Het is zo mooi om dit te blijven vieren, want Jezus kwam naar de aarde om ons te redden!”

Jij hebt ook een kerst-cd gemaakt, waarom vond je dit belangrijk?
“Ik heb even getwijfeld en ik vroeg me af: waarom wil ik het ook alweer? Zo veel mensen hebben al een kerst-cd gemaakt, wat voegt dit nog toe? Tegelijkertijd hebben we het blijkbaar nodig om dit te blijven herinneren. Dat we zeggen: ‘Weet je het nog?’ Ik heb ook steeds die herinnering aan wat Jezus deed weer nodig. Als ik daar een steentje aan kan bijdragen, dan is dat heel mooi.”

“Er waren al wel een heleboel kerstliederen, maar toen bedacht ik ineens dat er veel oude Engelse kerstliederen zijn die niet vertaald zijn naar het Nederlands. Dat is best wel zonde, want iedereen kent de melodieën. Toen heb ik allerlei kerstliederen uitgekozen en ze laten vertalen. Dat maakt echt een verschil! Mensen werden er zo enthousiast over.”

Wat is jou – terwijl je bezig was met deze liederen – weer extra gaan raken over het kerstfeest?
“Iedereen kent het verhaal wel, maar die liedjes hebben me toch net een andere kijk gegeven. Een zin raakte me echt: ‘De wijzen brachten mirre, wierrook en goud, maar wat kan ik U anders geven dan mijn hart?’ Het gaf weer het besef: het allermooiste dat we God kunnen geven, is ons hart."

"Juist deze oude liederen helpen me weer herinneren hoeveel Jezus om ons heeft gegeven."
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Wat betekent dat voor jou persoonlijk?
“Het helpt me herinneren! Dan denk ik als het even uitdagend is: ‘Joke, je weet het nu weer, het allerbelangrijkste wat je kan doen, is te vertrouwen op God en je hart aan Hem te geven.’ Ik geloof echt dat God zo werkt, dat Hij deze teksten in herinnering laat komen.”

“Afgelopen jaar heb ik samen met Rob, mijn man, veel kansen gekregen om te zingen en op te treden. Tegelijkertijd hebben we opgroeiende kinderen. Wat grijp je dan wel aan en wat niet? Ik heb veel ideeën en creativiteit rondom het zingen gekregen van God. Maar niet elk goed idee is er één om uit te werken.”

“Soms voelde dat alsof deze worsteling tussen mij en God in stond. Dan zei ik: ‘U hebt mij de talenten gegeven, waar ligt de grens?’ Maar als ik dan liederen aan zet, dan zit daar een wijsheid in of een boodschap en dan weet ik het weer. ‘U hebt gelijk Vader, dit is wat ik moet doen. Op U vertrouwen!’ Juist als ik door de dingen heen ga, dan geeft muziek mij zoveel hoop. Juist deze oude liederen helpen me weer herinneren hoeveel Jezus om ons heeft gegeven.”

Ga je zelf ook nog kerst vieren?
“De zes kerstconcerten, is al echt kerstfeest vieren, natuurlijk! De avonden zijn echt zoals ik zelf graag kerst vier: vol met mooie muziek, samen zingen, gezelligheid, ontspanning, verhalen en lekkernijen. Ook haal ik veel leuke kerstherinneringen op.”

Beluister onderstaand lied en klik hier voor meer informatie over de kersttour:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher