Machiel en Erika geven hulp aan verslaafden: "Genade heeft extra inhoud gekregen"

Het wonen in Mexico was voor Machiel en Erika Kommers bepaald geen straf. ‘Ik heb genoten van het hete weer.’ Maar samenwerken met de lokale kerk om mensen uit de goot te helpen ging anders dan gedacht, schrijft De Waarheidsvriend.

Zending is Machiel ‘met de paplepel ingegoten’. Zijn ouders waren zendeling in Kenia en Mozambique en drie van de zeven kinderen zijn de zending ingegaan. Machiel: "Enerzijds maakte die achtergrond het makkelijker om de zending in te gaan, maar aan de andere kant moet je er ook samen, als man en vrouw, je weg in zoeken."

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Jullie waren verbonden aan Center Shalom, een centrum voor alcohol- en drugsverslaafden. Wat was jullie rol?
Machiel: "We werden aangesteld als organisatieadviseurs. Al gauw kwamen we erachter dat het veel verder ging dan adviseren."
Erika: "Toen we kwamen, was er een kleine groep vrijwilligers, nu is het een professionele organisatie geworden. De huidige directeur is een ex-verslaafde, die begrijpt waar de verslaafde doorheen gaat, hij snapt de therapieën. Hij wist weinig van rapportages schrijven of de computer, maar die dingen kon hij leren. We hebben veel gedaan op het gebied van bijscholen en toerusten."

Zending is in de eerste plaats Woordverkondiging, maar jullie waren uitgezonden voor een diaconale taak. Hoe zit dat?
Machiel: "Ik zie niet veel in een scherpe scheiding tussen diaconaat en zending. Woord en daad gaan hand in hand. Dat heb ik ook in Mexico gezien: verslaafden werden praktisch geholpen en er werd op een natuurlijke manier voor en met hen gebeden. In onze terugkomdienst ging het over een gedeelte uit Jakobus. Het gaat erom daders te zijn van het Woord, het is niet óf daden óf het Woord."
Erika: "Praktische dingen hebben een groot evangeliserend effect. In Center Shalom kwamen veel mensen tot geloof. En als je iets doet voor alleenstaande moeders, kun je hun kinderen uitnodigen voor de kerk of voor club en zo het Evangelie delen."

Deel van jullie werk was ook om de lokale kerken te ondersteunen bij hun diaconale taak. Is diaconaat iets wat de kerk in Mexico van nature goed afgaat?
Machiel: "De kerk in Mexico is wettisch, geloven moet per se op een bepaalde manier. Ze is ongeveer honderd jaar geleden gesticht door kerken uit de VS. De Mexicaanse kerk heeft nauwelijks haar eigen kerkelijke tradities of theologie ontwikkeld. De kerk is sterk naar binnen gericht en zet zich af tegen alles wat rooms-katholiek is. Een diaconale houding past daar niet bij."

Lees de volledige tekst van dit interview in De Waarheidsvriend van donderdag 15 november 2018. Klik hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher