Femke Halsema

Nieuws

20 november 2018 door Jeffrey Schipper

Voorganger blij met bezoek Femke Halsema: "Ze heeft mij positief verrast"

In Amsterdam ontvangen christenen regelmatig bedreigingen uit islamitische hoek. Afgelopen vrijdag bezocht burgemeester Femke Halsema baptistenvoorganger Joël Boertjens om hierover door te praten. “Ze heeft mij positief verrast,” laat hij weten.

Vorig jaar doorbrak Boertjens in een interview met CIP.nl de stilte hierover door duidelijk te maken dat gemeenteleden met een islamitische achtergrond worden geïntimideerd. Aanleiding was het feit dat één van zijn gemeenteleden door meerdere moslims werd bedreigd in een asielzoekerscentrum. Ook vertelde de dominee dat de zoon van een moslima na zijn bekering in elkaar is geslagen. "Wat mij vooral zo boos maakt is dat we dit in een land als Nederland toestaan en het hierover veel te stil blijft," zei hij destijds. En zo zijn er nog meer incidenten geweest.

Nadat raadsleden van CDA, VVD, ChristenUnie en Forum voor Democratie met Boertjens in gesprek gingen, kwam deze problematiek in september ter sprake tijdens een debat in de Amsterdamse gemeenteraad. “Zo kwam het bij de burgemeester terecht. Tijdens dat debat zegde ze toe mij te ontmoeten om hier verder over door te praten. Soms zie je dat het bij mooie woorden blijft. Maar Halsema heeft de daad bij het woord gevoegd en mij positief verrast. Deze burgemeester verdient dan ook een groot compliment,” stelt Boertjens.

Tijdens het bezoek toonde Halsema opnieuw begrip voor de positie christenen met een islamitische achtergrond. “Ook vertegenwoordigers van de Amsterdamse politie en het Meldpunt Discriminatie waren van de partij,” voegt Boertjens toe. “Gelukkig konden ook enkele slachtoffers zelf bij het gesprek aanwezig zijn. Dat vind ik belangrijk, want het gaat om hen en niet om mijn analyse. Tijdens het gesprek is onderstreept dat overheid en kerken gaan samenwerken om het door Halsema beloofde onderzoek op gang te helpen.”

Tijdens het debat in september beloofde de gemeente Amsterdam om de bedreigingen van tot het christendom bekeerde ex-moslims te gaan onderzoeken. “Die vervolgstap is een enorme kluif,” stelt Boertjens. “In Amsterdam ligt dit probleem nog altijd gevoelig. Sommige kerken willen bedreigingen niet melden, omdat ze bang zijn om bij te dragen aan polarisatie. Door er niet mee in de openbaarheid te treden denken sommigen verdere escalatie te kunnen voorkomen. In dat geval is het lastig om iets voor de slachtoffers te kunnen betekenen.”

Het gesprek met de burgemeester was volgens de voorganger voor slachtoffers heel belangrijk. “Voor hun moraal is dit heel goed geweest. Ze voelen zich machteloos. Dan is het goed dat je verhaal wordt gehoord door de burgemeester. Het mooie is dat ik uit christelijke én seculiere hoek word aangemoedigd om dit probleem te blijven aankaarten. Het zou goed zijn als meer christenen in Nederland van zich laten horen wanneer broers en zussen vanwege hun geloof geïntimideerd worden.”

Lees ook dit interview met Joël Boertjens: "Moslims bedreigen mijn gemeenteleden".

Reacties

Dit is een goed bericht, de laatste jaren viel het mij al op dat Femke Halsema opeens verstandige dingen begon te zeggen. Hopelijk is zij één van die zeldzame gevallen waarin wijsheid komt met de jaren. Ik verwacht nu een concreet beleid.
REAGEER
H
Laten we niet vergeten dat het Halsema was die de regering op woensdag 27 oktober 2010 opriep om de islamisering van Nederland in woord en in daad te faciliteren, althans niet tegen te gaan. De toenmalige Kamer, m.u.v. PVV, SGP en Bontes, ging akkoord!!
H
Henriëtte, zie Kees van Asperen hierboven: wijsheid komt met de jaren.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher