Ronald Blonk

God

19 november 2018 door Ronald Blonk

Etnische profilering: hoe je als christen verschil kunt maken

Onlangs hoorde ik op Radio 1 een discussie over de heftige gevolgen van etnische profilering in onze maatschappij. Etnische profilering wordt toegepast door de politie om op basis van kenmerken van mensen daders van misdrijven op te sporen. Wanneer je bijvoorbeeld Marokkaan of Antilliaan bent, dan is het in grote steden niet ongebruikelijk dat je 2 tot 4 keer per dag staande wordt gehouden door de politie ongeacht of je iets op je kerfstok hebt. Bij de politie wordt erkend dat dit ongewenst uit de hand is gelopen.

Uit het gesprek werd duidelijk dat niet alleen de politie etnisch profileert. Deze groepen lopen op alle plekken in de maatschappij tegen deze vooroordelen aan. Wat mij triggerde was dat het programma stil stond bij de grote innerlijke gevolgen voor deze mensen. De stelselmatige vernederingen waar ze mee te maken hebben slaan diepe wonden in hun ziel. De slachtoffers van onterechte profilering zijn over het algemeen gewone burgers: advocaat, fietsenmaker, politieagent, cabaretier, journalist, moeders, jongere, etc. Maar er zijn ook criminelen bij, opgeschoten jongeren, uitdagende meisjes, opzichtige drugshandelaars die continu behandeld worden als crimineel. De innerlijke wonden die deze mensen met zich meedragen zijn aan de buitenkant niet te zien. Ze hechten vaak geloof aan het beeld dat anderen van hen hebben en voelen zich minderwaardig.

Christenen doen ook aan etnische profilering
Bij de politie werken christenen en het is niet bekend of christen-agenten minder etnisch profileren dan hun collega’s. Het zou natuurlijk mooi zijn als dat zo zou zijn. Ook christenen ontkomen er niet aan om mensen te scannen en daar oordelen aan te verbinden. En de vraag is gaan wij anders met mensen om dan mensen die Jezus niet hebben leren kennen? En wat zegt de Bijbel over dit onderwerp, spreekt de Bijbel over etnische profilering?

Etnische profilering in Jezus tijd
Etnische profilering is van alle tijden. Toen Jezus rondging in Israël vond er ook sterke etnische profilering plaats, op basis van historische vooroordelen en religieuze regels. Allerlei groepen werden geïdentificeerd en weggezet als crimineel, gevaarlijk of onrein, zoals Samaritanen, Romeinen, tollenaars, hoeren en Edomieten. Feitelijk was iedereen die niet Judeeër was verdacht en onrein. Veel van deze risico profielen waren opgebouwd uit religieuze regels. En er was een innerlijke haat tegen veel bevolkingsgroepen op basis van historische gebeurtenissen van eeuwen geleden.

Lees het uitgebreide artikel op de website van Er op uit!, inclusief verwerking voor bij de zondagsschool/kinderdienst.

Reacties

Een goede agent zal een oma met blauwe ogen, achter rollator niet snel aanhouden op verdenking van crimineel gedrag.

Evenmin zal een goede agent niet met gesloten ogen willekeurig mensen aanhouden.

Dus............REAGEER
Ik denk dat de politie moet profileren op gedrag en pas verdenkingen moet hebben als daar duidelijke aanleidingen voor bestaan. Makkelijk is dat niet, omdat er ook intuïtie bij komt kijken, wat natuurlijk niet als objectief argument zal gelden.
REAGEER
Overdreven gedoe allemaal. Het is toch logisch dat een agent op een gegeven moment zijn ervaringen omzet in een bepaalde werktactiek? Dat is op de (treurige) werkelijkheid gebaseerd! Om dan gelijk zenuwachtig te worden, kom op, mensen! Weet je wàt helpt? Dat degenen die zich in het 'profiel' herkennen, zich minder crimineel gaan gedrágen! Dan houdt het vanzelf op en wel om je enige juiste reden!
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher