Sinterklaas en Zwarte Piet

Nieuws

19 november 2018 door Jeffrey Schipper

Theoloog: "Schilder Zwarte Piet toch groen of oranje"

"Niemand kan nog zeggen dat-ie niet weet dat mensen gekwetst worden door Zwarte Piet. Schilder die Piet toch groen of oranje," aldus theoloog Stefan Paas. 

Afgelopen weekend vlogen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet elkaar in de haren. Op de digitale snelweg, maar ook tijdens diverse Sinterklaas-intochten in het land. Op sommige plekken kwam het daar tot confrontaties tussen voor- en tegenstanders van het uiterlijk van Zwarte Piet. Daarbij werden in verschillende steden mensen opgepakt. 

Via Twitter maakt theoloog Stefan Paas duidelijk dat de kritiek op Zwarte Piet niet iets van de laatste jaren is. "Al sinds de jaren twintig vinden we voorvallen waarin 'zwarte piet' als racistisch scheldwoord wordt gebruikt," zegt hij verwijzend naar dit artikel. "En al heel vroeg kwam men er ook achter dat Zwarte Piet een paar meter over de grens al snel niet meer uit te leggen is.

Wat er veranderd is in de laatste jaren: het verzet is uit de marge gekomen, beter georganiseerd, assertiever ook. Maar dat er te weinig tijd is geweest om Zwarte Piet aan te passen is echt onzin. Het mag al minstens 50 jaar bekend zijn dat Zwarte Piet voor velen een racistisch symbool is. Wat in dit alles vooral beschamend is dat zwarte mensen al bijna honderd jaar voor 'zwarte piet' worden uitgemaakt, en dat pas recent mondjesmaat en aarzelend (en lang niet overal) iets aan het uiterlijk van Zwarte Piet gebeurt.

Dat hele verhaal dat Zwarte Piet niet racistisch bedoeld is, strookt iig niet met m'n eigen herinneringen," vervolgt hij. "Natuurlijk wilden we geen racistisch statement maken, maar we stonden er geen seconde bij stil hoe dit overkwam op zwarte mensen. Die waren er ook vrijwel niet waar ik opgroeide. Nu zijn we ouder en wijzer, en niemand kan nog zeggen dat-ie niet weet dat mensen hierdoor gekwetst worden. Wie wil nu z'n kinderen opvoeden met dezelfde ongevoeligheid? Schilder die Piet toch groen of oranje.

Bottom-line: maak van Piet een figuur die niet gebruikt kan worden om zwarte mensen, ook kinderen, uit te schelden. Zo moeilijk is het allemaal niet. En het had allang moeten gebeuren. Allang."

Lees ook: Vijf uitspraken van een zendingspredikant uit Suriname over Zwarte Piet.

Reacties

J
Laten we van Piet een zebra maken. Juist ja, zwart wit! Dan hoeft niemand zich aangesproken, dan wel gediscrimineerd te voelen.

Probleem opgelost!
REAGEER
Zo lust ik er nog wel eentje: "niemand kan nog zeggen dat hij niet weet dat het verhaal van de gekruisigde god weerzinwekkend en afschuwelijk is, maak er toch een blauw mannetje van dat speelt met herderinnetjes" En dan raar kijken als Christenen zich hun verhaal niet laten afpakken. M.m. laten Nederlanders zich hun Zwarte Piet ook niet afpakken.
REAGEER
A
Heel simpel, de Sint symboliseert de Christelijke kerk, en de zwarte pieten de islamietische Moren die Spanje werden uitgezet.

Dit heeft niets met discriminatie te maken, wel scheiding tussen de bijbel en de koran.

Laat onze kinderen hun eigen feest toch vieren.

Veel plezier.

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals