PKN logo

Nieuws

19 november 2018 door Jeffrey Schipper

Verontwaardigd kerkenraadslid: "Discriminerende PKN sluit mensen uit"

"Kan ik aan mijn kinderen uitleggen dat ik ze door ze te laten dopen onderdeel heb gemaakt van een discriminerende kerk?," vraagt Peter Goudkamp, lid van de Generale Synode van de Protestantse Kerk, zich af in het dagblad Trouw.

Vorige week werd tijdens de generalte synode van de landelijke kerk duidelijk dat de kerkorde op het gebied van huwelijk en levensverbintenis ongewijzigd blijft. De huwelijksordinantie maakt onderscheid tussen het huwelijk van personen van ongelijk geslacht en andere levensverbintenissen. Eerstgenoemde groep komt in aanmerking voor een 'inzegening', terwijl de tweede groep genoegen moet nemen met een 'zegening'. De uitleg bij de kerkorde verandert wel. Voortaan hebben de termen 'inzegenen' en 'zegenen' dezelfde liturgische lading.

Goudkamp vindt die aanpassing niet ver genoeg gaan, omdat in zijn ogen het onderscheid overeind blijft. Na afloop van de vergadering hoorde het kerkenraadslid over twee dames die uit de PKN willen stappen, omdat hun geduld op is. Goudkamp geeft hen gelijk. "Want wil ik bij een kerk horen, die wat ik als kern van de Bijbel beschouw, ‘Heb uw naaste lief gelijk uzelf', niet volledig omarmt? (...) Hoezo bij elkaar houden? Dat is toch nog steeds een bepaalde groep mensen buiten de deur houden?"

Hij vergelijkt de PKN met een voetbalclub die besluit om alleen maar witte jongetjes te laten voetballen. "Dan zou ik mijn zoon daar weghalen."

Lees hier het volledige commentaar van Peter Goudkamp. Lees ook: PKN past artikelen over huwelijk en homozegen niet aan.

Reacties

E
Beste meneer Goudkamp,

Naar mijn weten plaatsen mensen zichzelf buiten de deur, wanneer ze de bijbel terzijde schuiven en in de plaats daarvan, onder de noemer naastenliefde alles toelaten en toestaan.

Cultuur is vandaag de dag onze nieuwe meetlat ipv Gods woord.

Het getuigt van naastenliefde als we onze mede mens liefhebben en

wijzen op de parameters die God ons gegeven heeft . God heeft de wereld lief, maar haat de zonden.
REAGEER
Uit het verhaal blijkt dat sommige lesbische dames weinig geduld hebben. Wat mij betreft wachten ze tot Sint Juttemis en laat die synodaal zijn kinderen ongedoopt. Ze hadden zich veel ergernis kunnen besparen door naar een homovriendelijke kerk te gaan, zoals de Remonstrantse. Misschien lukt het die synodaal om van de PKN ook een vrijzinnige toestand te maken, dat zou dan jammer zijn.
Van Asperen, wat een verachtelijke reactie. Geen dank.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher