Jan van den Bosch

Nieuws

20 november 2018 door EO

Jan van den Bosch over de gierigheid van Nederlandse christenen

In de rubriek ‘De Schijnwerper’ van het EO-programma Nieuw Licht vraagt men bekende christenen hun licht te laten schijnen over een thema dat hen na aan het hart gaat. Jan van den Bosch vraagt vanuit Amerika aandacht voor de - afwezigheid van - vrijgevendheid onder christenen. Jan van den Bosch is bekend als tv-presentator van onder andere Hour of Power. Ook is hij directeur van diverse christelijke organisaties.

Verschillen tussen christenen
Van den Bosch: "Op dit moment kijk ik hier in Amerika gespannen naar de uitslagen van de verkiezingen. Zeker is dat president Trump’s partij een gevoelig verlies moet incasseren en veel christenen ervaren dat ook als een geestelijke nederlaag. Ze staan massaal achter het gedachtengoed van Trump en een kritische Hollandse christen over het beleid van hun president, dat vinden ze best moeilijk. In de bijna altijd heftige gesprekken die ik voer merk ik dat je als Nederlandse christen soms veraf staat van de manier van denken en geloven in Amerika. Anderszins voel ik mij ook zeer nauw verbonden met de Amerikaanse christenheid. Door mijn bestuursfuncties, hier in Amerika, kan ik meer in het hart en ziel kijken van de gelovige Amerikaan. Het blijft mij verbazen hoe verschillend christenen in ons land en in Amerika denken. Of het nu gaat over de politiek, het vluchtelingenvraagstuk, het klimaat of de vrijgevigheid, het verschil in opvatting is groot."

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Amerikaanse christenen zijn vrijgevig
"Maar er is ook een ander aspect en daar zou ik graag iets over willen delen," vervolgt de presentator. "O.a. ben ik bestuurlijk betrokken bij Mercy Ships ( het varende ziekenhuis voor de allerarmsten), Joni and Friends (de leidende geloofsorganisatie wat betreft hulp aan mensen met een lichamelijke beperking wereldwijd) en Hour of Power. Hoezeer ik soms ook van mening verschil heb ik grote waardering voor de vrijgevigheid van de Amerikaanse christenen, versus ons eigen land. Op dit moment bouwt Mercy Ships een state of the art varend ziekenhuis in China. Het schip kost bijna 200 miljoen dollar en dat geld is ook royaal gegeven door Amerikaanse christenen. Dit weekend was ik op een bijeenkomst van donoren van Joni and Friends en een kleine groep mensen gaven 6,5 miljoen dollar voor dit goede doel. Christelijke universiteiten en organisaties b.v. ontvangen hier geen enkele overheidssteun en dat is geen enkel probleem. Miljarden dollars worden gedoneerd."

Investeren voor God
"Het zijn bedragen waar ik mij vanuit mijn optiek als Nederlander over verbaas en die verbazing is dubbel. Amerikaanse christenen zijn vrijgevig, Nederlandse christenen lijken, in vergelijking, bijna gierig als het gaat om investeren in Gods Koninkrijk. Mijn stelling is dan ook dat we op dit gebied in Nederland wel een ‘Amerikaanse opwekking’ kunnen gebruiken. Majoor Bosshardt zei ooit tegen mij: “wie geeft wat ‘ie heeft, is waard wat die leeft”. In die zin houden Amerikaanse christenen ons een spiegel voor."

Bovenstaand bericht verscheen eerder op de website van de EO. 

Klik hier om de laatste aflevering van Nieuw Licht terug te kijken.

Reacties

A
Ik heb mij laten vertellen dat als je je opgeeft als reisleider bij Beter Uit je niet eens betaald wordt door Dhr Jan van den Bosch.Dus....niet te hard roepen.Schijnt een eer te zijn gratis voor deze organisatie te werken!

Met vriendelijke groet,

Annet ten Velden
M
Jammer om een gerucht te verspreiden op dit podium. Dat reisleider geen dik betaalde baan is, is bij iedereen bekend in de reisbranche. Het lijkt mij dan ook beter om een keer echt informatie op te vragen bij Beter Uit reizen zodat u precies weet wat wel de vergoedingen zijn voor de reisleiders.Met vriendelijke groet,Martin
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher