Je zal maar uitverkoren zijn
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

16 november 2018 door EO

EO maakt serie over hoe Joden hebben bijgedragen aan onze moderne samenleving

Wie waren de uitvinders van fundamentele mensenrechten, maar ook van de spijkerbroek, het condoom en de oer-Hollandse rookworst? Wie schreven toonaangevende literaire bestsellers, ontwikkelden Google, WhatsApp en Facebook? En wie staan aan de basis van het monotheïsme en de psychotherapie? Het zijn de Joden die deze opmerkelijke bijdragen aan onze moderne samenleving hebben geleverd.

De bijdrage van de Joden op het gebied van techniek, wetenschap, religie, kunst, cultuur, politiek, mensenrechten en entertainment is uitzonderlijk omdat zij minder dan 0,2 procent van de wereldbevolking uitmaken. Tegelijkertijd zorgt aandacht voor deze bijzondere rol voor enig ongemak, de keerzijde van het Joodse succes bestaat immers uit een langgerekte geschiedenis van antisemitisme.

'Je zal maar uitverkoren zijn' schetst de betekenis van de Joden op de meest uiteenlopende terreinen. Van de wetenschap tot de showbusiness en van de mensenrechten tot de popmuziek. Van Albert Einstein, Saul Bellow en de Bijenkorf tot Golda Meïr, KISS, Serge Gainsbourg, Bob Scholte, Henri Kissinger en dr. Ruth.

Klik hier om de eerste aflevering terug te kijken.

Aflevering 2 De schoonheid van imperfectie
Aflevering 3 De keuze tussen goed en kwaad
Aflevering 4 De kracht van de buitenstaander
Aflevering 5 De betekenis van macht en onmacht
Aflevering 6 De wereld verbeteren

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
De 1e aflevering had ik al gezien, begon met de uitspraak: God heeft niet de Joden uitverkoren als Zijn volk, wij hebben God uitverkoren.

Dergelijke hoogmoed komt voor de val, die ook in Zach. 14 beschreven staat.

Men verwacht een superjood als de Mashiach, een gewoon mens dus, die met Israel de wereld zal leiden, omdat zij dat het beste kunnen met de meeste Nobelprijswinnaars e.d.

Slechts 0,2% aanvaardt Yeshua, 99,8 % wijst Hem af als vals.

Denk even na!, het gaat om JHWH , niet om Israel.

Shabbath shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)