Je zal maar uitverkoren zijn

Nieuws

16 november 2018 door EO

EO maakt serie over hoe Joden hebben bijgedragen aan onze moderne samenleving

Wie waren de uitvinders van fundamentele mensenrechten, maar ook van de spijkerbroek, het condoom en de oer-Hollandse rookworst? Wie schreven toonaangevende literaire bestsellers, ontwikkelden Google, WhatsApp en Facebook? En wie staan aan de basis van het monotheïsme en de psychotherapie? Het zijn de Joden die deze opmerkelijke bijdragen aan onze moderne samenleving hebben geleverd.

De bijdrage van de Joden op het gebied van techniek, wetenschap, religie, kunst, cultuur, politiek, mensenrechten en entertainment is uitzonderlijk omdat zij minder dan 0,2 procent van de wereldbevolking uitmaken. Tegelijkertijd zorgt aandacht voor deze bijzondere rol voor enig ongemak, de keerzijde van het Joodse succes bestaat immers uit een langgerekte geschiedenis van antisemitisme.

'Je zal maar uitverkoren zijn' schetst de betekenis van de Joden op de meest uiteenlopende terreinen. Van de wetenschap tot de showbusiness en van de mensenrechten tot de popmuziek. Van Albert Einstein, Saul Bellow en de Bijenkorf tot Golda Meïr, KISS, Serge Gainsbourg, Bob Scholte, Henri Kissinger en dr. Ruth.

Klik hier om de eerste aflevering terug te kijken.

Aflevering 2 De schoonheid van imperfectie
Aflevering 3 De keuze tussen goed en kwaad
Aflevering 4 De kracht van de buitenstaander
Aflevering 5 De betekenis van macht en onmacht
Aflevering 6 De wereld verbeteren

Reacties

B
De 1e aflevering had ik al gezien, begon met de uitspraak: God heeft niet de Joden uitverkoren als Zijn volk, wij hebben God uitverkoren.

Dergelijke hoogmoed komt voor de val, die ook in Zach. 14 beschreven staat.

Men verwacht een superjood als de Mashiach, een gewoon mens dus, die met Israel de wereld zal leiden, omdat zij dat het beste kunnen met de meeste Nobelprijswinnaars e.d.

Slechts 0,2% aanvaardt Yeshua, 99,8 % wijst Hem af als vals.

Denk even na!, het gaat om JHWH , niet om Israel.

Shabbath shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)

REAGEER
De titel van de serie is zeer joods: 'Je zal maar uitverkoren zijn'. Volgens Gilad Atzmon is de enige algemeen toepasbare definitie van een Jood: "Iemand die alles verkondigt dat de eigen uitverkorenheid bevestigt". Van Torah volgen, feestjes vieren, moeders hebben of Hebreeuws spreken worden teveel Joden geen Jood, omdat er teveel niet aan die criteria voldoen. Gilad is een voormalige jood, omdat hij zichzelf niet kan beschouwen als beter of aparter. Hij spreekt Hebreeuws, heeft een Joodse moeder, maar is niet uitverkoren, dus geen Jood.
REAGEER
B
Dag Kees,

Op de aftiteling staat: dit is een programma van de joodse redactie van de EO. Als eindredacteur Alfred Edelstein en hij is altijd eindredacteur van de Joodse Omroep geweest.

Dus de docu is voluit Joods en het beeld, wat er in geschetst wordt, is het gemiddelde beeld van de huidige Joden over zichzelf.

De EO is wel een soort "mee verantwoordelijk" omdat ze het als EO uitzenden.

Een treurig beeld, waarin de Bijbelse roeping van Israel genegeerd wordt, althans in dit deel 1.

Shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)

Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher