Ineke Bergsma
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 november 2018 door Jeffrey Schipper

"Hygiënerichtlijnen uit de Bijbel zijn nog steeds relevant"

Er zijn wereldwijd meer mensen met een mobieltje dan met een veilig en goed werkend toilet. “Voor ons Nederlanders is een goed toilet heel vanzelfsprekend. In veel landen is dat totaal niet het geval,” vertelt Ineke Bergsma. Namens Woord en Daad zet Ineke zich ervoor in dat mensen wereldwijd toegang tot toiletten en schoon drinkwater hebben. Vandaag is het Wereldtoiletdag en beantwoordt zij op CIP.nl een aantal vragen hierover.

Vandaag is het Wereldtoiletdag. Waarom is aandacht voor een schoon toilet hard nodig en hoe besteedt Woord en Daad hier aandacht aan?
“Veel mensen in de wereld hebben geen schoon toilet, en dat heeft grote gevolgen. Om precies te zijn maakt één op de drie wereldbewoners geen gebruik van een hygiënisch toilet. Bijna een miljard van hen doen hun behoefte zelfs buiten. Een ongelofelijk groot aantal. Dat heeft enorme gevolgen voor de gezondheid. Om hier aandacht aan te geven organiseren we in Nederland tot en met vandaag een ‘schone week’ met onder andere acties op scholen.

Via projecten van Woord en Daad ontvangen zo’n 32.000 kinderen goed onderwijs. We willen komend jaar nog eens 2.020 kinderen deze kans geven!

Ook de overheid geeft toiletten vaak niet de aandacht die ze verdienen. Daarom bieden we morgen samen met andere organisaties een manifest aan Minister Kaag aan (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Zij heeft beloofd dat Nederland zich voor dit probleem in zal zetten met concrete doelstellingen, maar zonder meer actie gaan we die doelen niet halen."

"Bijna een miljard van hen doen hun behoefte zelfs buiten. Een ongelofelijk groot aantal. Dat heeft enorme gevolgen voor de gezondheid."

Wat zijn de gevolgen van het ontbreken van een goed toilet?
“Zo’n 10% van alle gezondheidsproblemen wereldwijd zijn een direct gevolg van slechte sanitaire voorzieningen en vervuild drinkwater. Diarree vormt het allergrootste probleem. Kinderen die aan diarree lijden kunnen ondervoed raken en ook neemt hun leercapaciteit af. In een land als Tsjaad is één op de 7 sterfgevallen van jonge kinderen het gevolg van diarree. Dat is bijna volledig te voorkomen. Andere problemen zijn wormen, parasieten, tyfus, cholera en oogziekten.

Sommige mensen gebruiken een toilet van hout, dat niet goed schoon te maken is. Er blijven altijd bacteriën hangen. Daar komt bij dat mensen zonder toilet ’s nachts naar buiten moeten om hun behoefte te doen. Vooral vrouwen lopen dan het risico lastig gevallen te worden. Maar afwezigheid van toiletten zorgt er ook voor dat tienermeiden op school geen plek hebben om zich te verschonen als ze ongesteld zijn, en daarom veel schooldagen missen.”

Hoe pakt Woord en Daad dit probleem aan?
“We werken samen met lokale organisaties, overheden, en bedrijven. We doen bewustwording- en voorlichtingcampagnes in dorpen en steden. Daarnaast helpen we lokale ondernemers om toiletten te promoten, installeren, en repareren. In Bangladesh bijvoorbeeld werken we met familiebedrijfjes, die al werkzaam zijn op het gebied van sanitatie. Ze verkopen toiletten langs de kant van weg. We kijken of ze innovatieve, goedkopere modellen in hun aanbod kunnen opnemen. Ook verkopen zij toiletten op afbetaling. Dit zorgt ervoor dat arme mensen ook een toilet kunnen aanschaffen. Door de campagnes voor gezondheid en hygiëne wordt de vraag naar toiletten gestimuleerd, en door ondernemers te versterken wordt het aanbod groter. Zo komt er meer werkgelegenheid in deze sector, ook voor mensen die putten leegscheppen of hygiëne-producten langs de deur verkopen. Zo werken we aan wat we noemen ‘systeemverandering’. Dit zijn veranderingen die doorgaan als we ons weer terugtrekken."

"In het begin van het Oude Testament zien we al dat God allerlei hygiëneregels instelt. Hierover lezend vind ik het fascinerend om te zien dat veel aspecten duizenden jaren later nog steeds relevant zijn."

Er schijnen meer mensen te zijn met een mobieltje dan met een schoon toilet. Hoe komt dat? Is het belang van een schoon toilet een ondergeschoven kindje?
“Het krijgt in ieder geval niet de prioriteit die het verdient. Als je je niet zo bewust bent van het belang van een hygiënisch toilet, en je hebt weinig te besteden, dan kan een mobieltje als een betere investering voelen. Tenslotte kun je met een mobieltje sociale contacten onderhouden en zaken doen. Ook overheden en de internationale gemeenschap geeft toiletten vaak niet de aandacht die ze verdienen."

Waarom is het ook voor christenen relevant om bij dit probleem stil te staan?
“In het begin van het Oude Testament zien we al dat God allerlei hygiëneregels instelt. Hierover lezend vind ik het fascinerend om te zien dat veel aspecten duizenden jaren later nog steeds relevant zijn. Zo zijn er richtlijnen rondom handen en kleding wassen, en moesten Israëlieten het kampement verlaten om hun behoefte te doen in een zelf gegraven gat. Dit is de absolute basis van een hygiënisch bestaan. Voor rondtrekkende volken zie je dat dit soort regels eigenlijk nog steeds relevant zijn.

Maar de belangrijkste reden om hierbij stil te staan is simpelweg omdat er erg veel leed veroorzaakt, juist bij mensen die arm zijn. Het mooie van dit verhaal is dat basishygiëne en voorzieningen al een wereld van verschil kunnen maken. Daar blijven we ons dus voor inzetten!"

Lees hier meer over de december actie van Woord en Daad voor schoon water, verbeterde hygiëne en goed sanitair. 

Reacties

J
DUS zijn er een heleboel mensen die

het BELANGRIJKER vinden om een Mobieltje te hebben,

dan een SCHOON TOILET.Als ze dat GELD van dat mobieltje nu investeren

om een schoon toilet te installeren,

is het probleem dus voor een deel opgelost!

J
In delen van INDIA zijn harde acties aan de gang om het Christendom uit te roeien. Net als in het buurland NEPAL.En wij gaan in India toiletten plaatsen!UITSLUITEND ALS Woord en Daad mij aantoont HOE ze met deze "sociale Daad" de verspreiding van het Woord, de Blijde Boodschap promoten,

WIL ik ze ondersteunen.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.