Jasper Klapwijk

God

16 november 2018 door Radio 1

Moet de kerk homo's hetzelfde behandelen als hetero's?

De leiding van Protestantse Kerk Nederland (PKN) vergaderde donderdag over de vraag of het kerkelijk homohuwelijk helemaal gelijk wordt gesteld aan het kerkelijk heterohuwelijk. Nu kunnen homostellen wel gezegend worden in de kerk, maar niet ingezegend, en dat is toch net even anders, schrijft het Radio 1-programma Dit is de Dag.

Commentator Jasper Klapwijk legt uit waarom mensen die níet voor het kerkelijk homohuwelijk zijn dat ook mogen vinden en daarmee niet discrimineren. Hij vindt dat voor beide opvattingen ruimte moet zijn binnen de PKN. "Hoe belabberd het compromis ook is, het is goed dat er wordt gezocht naar een formule waarin beide groepen elkaar kunnen vinden." Klik hier om zijn volledige commentaar terug te luisteren.

Reacties

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk: "ja, homo's moeten hetzelfde behandeld worden als alle andere gelovigen", maar dat betekent niet dat de definitie van 'huwelijk' wordt veranderd.
REAGEER
Het wettig huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht is al jaren geleden ingevoerd en wordt voltrokken door de overheid. Daar gaat het om. De kerk is op dit gebied een irritant randverschijnsel geworden. Alle spreken over boven komt van beneden, zei Kuitert, en ik zeg het met hem.
Klaas Damhof, een wettig huwelijk is niet hetzelfde als een door God ingesteld huwelijk. Homohuwelijk is niet nieuw, het is ooit al eens door keizer Nero ingesteld als Romeinse wet en heeft eeuwen bestaan, totdat Christenen er een eind aan konden maken. We zitten m.i. qua homohuwelijk en qua Christendom als 'irritant randverschijnsel' in een hersteld Romeins Rijk uit de eerste eeuw en jij bent m.i. een moderne versie van een Romeinse heiden.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher