God

16 november 2018 door Jeffrey Schipper

'Onze gemeente heeft al 30 jaar geen eigen dominee'

‘Onze gemeente is al lange tijd vacant. Onze laatste predikant diende hier meer dan 30 jaar geleden. Zelf hebben we dus nog nooit een eigen predikant meegemaakt. Ik ga dat steeds moeilijker vinden. Toen we trouwden of onze kinderen gedoopt werden kwam er altijd een predikant die voor ons ‘vreemd’ was. Soms ervaar ik daardoor een zekere afstand,' aldus een briefschrijver in de rubriek 'Pastorale vragen' van de Reformatorische Omroep (RO).

Ds. A. A. Egas herkent de situatie van de briefschrijver. “Ik ben opgegroeid in een fijne, betrokken oud gereformeerde gemeente. Als kind hoorde ik iedere zondag twee leespreken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar heel weinig van heb geleerd. Het waren vaak preken van oudvaders in een bepaalde taal en stijl die ver van mij afstond. Als er doordeweeks een dominee kwam, wat in onze gemeente uitzonderlijk was, was dat een ander verhaal. De preken werden in meer begrijpelijke taal gegeven en ik heb er veel aan gehad. Dit toont aan hoe belangrijk het is dat er een levende bediening van het Woord in gemeenten is.”

De predikant is sinds kort predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Damwoude. Tot vorig jaar was hij zeven jaar actief in Nieuwkoop en Vianen. Twee kleine gemeenten die zo over één predikant beschikten. Eén gemeente van die gemeenten heeft lange tijd geen eigen dominee gehad. “In die zeven jaar heb ik ontdekt dat een predikant samenbindend kan zijn en mensen motiveren. Ik zag de gemeente tot leven komen. Ook kon ik als gemeentepredikant prekenseries houden, wat ze in Nieuwkoop niet gewend waren. Dat is dus het voordeel wanneer een gemeente een eigen predikant krijgt.”

“Dertig jaar lang vacant zijn is onvoorstelbaar lang,” voegt ds. M. Messemaker toe. “Zelf dien ik in de hervormde kerk en daar kennen we geen gemeenten die zo lang vacant zijn. Als een generatie lang geen dienaar van het Woord heeft, heeft dat invloed op de gemeente. Dat er niemand op de preekstoel staat die weet wat er onder de mensen leeft. Als je preekt moet je als dominee niet in de valkuil stappen dat je je aanpast aan je hoorders, maar je moet de preek wel afstemmen op je hoorders. Dat laatste kan volgens mij pas echt goed als je weet wat er in de gemeente leeft.”

De hervormde predikant uit Nijkerk geeft aan dat dominees dit zelf ook meemaken wanneer ze naar een nieuwe gemeente verhuizen. Dan moeten predikanten begrafenisdiensten en trouwdiensten leiden van mensen die ze niet of nauwelijks kennen. Ds. Egas: “Het duurt zeker een jaar voordat je als dominee je gemeente kent en thuis gaat voelen. Iedere gemeente heeft z’n eigen geschiedenis, cultuur en geestelijke setting.”

Messemaker en Egas behandelden deze brief in de uitzending van 3 november. Klik hier om de volledige uitzending terug te luisteren.

Reacties

Daarom is het zo jammer als je na 4 jaar alweer vertrekt!
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher