homohuwelijk

Nieuws

16 november 2018 door Jeffrey Schipper

PKN past artikelen over huwelijk en homozegen niet aan

De kerkorde op het gebied van huwelijk en levensverbintenis wordt niet gewijzigd, laat de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) weten. Deze week komt de generale synode bijeen. De uitleg bij de kerkorde verandert wel. Voortaan hebben de termen 'inzegenen' en 'zegenen' dezelfde liturgische lading.

Het moderamen (synodebestuur) stelde voor om een leesregel toe te voegen. Daarin onderstreept de generale synode dat de kerkorde in deze bepalingen geen waardeoordeel geeft over de seksuele geaardheid van haar leden noch over hun persoonlijke keuzes als het gaat om het huwelijk of andere levensverbintenissen. Kerkenraden hebben de ruimte om zelf te kunnen bepalen om naast het huwelijk tussen man en vrouw ook andere levensverbintenissen tussen twee mensen -waaronder het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht- te zegenen.

Mocht de synode vinden dat deze leesregel niet ver genoeg gaat, dan doet het synodebestuur een voorstel om de tekst van de betreffende ordinanties te wijzigen, voegt het Reformatorisch Dagblad toe. Met deze wijziging wordt het huwelijk tussen man en vrouw en andere levensverbintenissen min of meer op één lijn gezet. De huwelijksordinantie maakt nu nog onderscheid tussen het huwelijk van personen van ongelijk geslacht en andere levensverbintenissen. Eerstgenoemde groep komt in aanmerking voor een 'inzegening', terwijl de tweede groep genoegen moet nemen met een 'zegening'.

De generale synode benadrukt met klem ‘dat in de kerk van Christus ieder mens - als beelddrager van de Schepper en aangeraakt in liefde door de levende Heer - van harte welkom is en zich veilig mag voelen. En dat allen geroepen zijn elkaar in liefde te aanvaarden.’ Ook spoort de generale synode gemeenten aan om de veilige ruimte voor alle leden te vergroten waarin het gesprek over gender, seksualiteit en zegen gevoerd kan worden.

Lees hier meer over de generale synode van de PKN.

Reacties

B
Br. Guijt heeft het betere begrepen:

https://cip.nl/70446-de-bijbelse-weg-voor-de-homofiele-medemens

De PKN deed al vaker water in de wijn, zeker mbt. hun islamnota, zie

https://tora-yeshua.nl/2013/04/tora-yeshua-protesteert-als-enige-tegen-godlasterende-pkn-islamnota-dezelfde-god-in-bijbel-en-koran/

Shabbath shalom

Ben Kok (j-chr.pastor)
Ja Ben,

Een zinkend schip stroomt steeds verder vol met de " woelige baren" waar het mee omringd is.
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher