John Piper

God

19 november 2018 door Dick van den Bos

Waarom je moet blijven bidden voor genezing, ook als het niet plaatsvindt

De vraag waarom sommige mensen genezen en anderen niet, is een vraag waar John Piper mee worstelt. In antwoord op de vraag van een Desiring God podcast-luisteraar over de soevereiniteit van God - en met hoeveel vertouwen gelovigen kunnen bidden voor een zieke - wijst de bekende theoloog op Jezus, die de perfecte bidder was.

"Zelfs in het meest angstige uur van Christus, in de tuin van Getsemane, voordat Hij gekruisigd was, bad Christus: 'Niet mijn wil, maar uw wil zal gedaan worden.' Het was duidelijk dat het geen zonde was voor Jezus om dat toe te voegen, want Hij zondigde niet", legt Piper uit.

Goede gaven
Maar het spel tussen goddelijke wijsheid en het zelfvertrouwen om te bidden 'en je zult het ontvangen', is een mysterieuze puzzel voor Piper. "We hebben sterke beloften van Johannes 15 en Johannes 16, en Markus 11. Wanneer we vragen en geloven dat we het zullen ontvagen, dan zullen we het krijgen. Aan de andere kant zei Jezus: 'Niet mijn wil, maar die van U zal gedaan worden.'"

"Hij zei in Mattheüs 7 bijvoorbeeld, dat wanneer Zijn volgelingen 'die slecht zijn, goede gaven geven aan hun kinderen, hoeveel te meer zal de Vader in de hemel goede dingen geven aan hen die het Hem vragen'."

"Dit is een grote aanmoediging voor mij door de jaren heen, waarbij duidelijk wordt dat God niet precies geeft wat een dwaas kind soms vraagt, maar Hij geeft hem altijd goede dingen."

"Maar laten we niet aannemen dat we onze gebeden zo vormgeven: 'Nou, ik zal dingen vragen aan God en God geeft me dan misschien een slecht ding, daarom moet ik me gewoon overgeven.' Dat is niet wat Hij doet. Hij geeft geen slechte dingen aan Zijn kinderen. We moeten meer in vertrouwen bidden dat wat Hij geeft misschien anders is dan wat we Hem vragen, maar ze zijn wel goed - en misschien zelfs beter", gaat Piper verder.

Vasthoudend
Ook pastor Bill Johnson van Bethel Church, Redding Califonië, reageert. Hij gelooft dat we, ongeacht als we iets niet zien gebeuren, altijd moeten blijven bidden. Soms kan God iets geven als we vasthoudend bidden.

"Als mensen voor dingen bidden die niet uitkomen, bijvoorbeeld genezing of wonderen, is de conclusie voor sommigen dat het niet Gods verlangen was om het te doen. En dat is een grote fout", zegt Johnson. "Het is makkelijker voor mensen om te zeggen: 'God doet dat niet meer', dan om te volharden in gebed. Desondanks is het laatste wel wat we moeten doen. Daar is Jezus erg duidelijk over."

Reacties

G
Ik vind het erg moeilijk. Wij zijn een jong gezin met een melkveehouderij. Wij zijn 1 vd 800 boeren die, door alle regelgeving (fosfaat), eigenlijk geen bestaansrecht meer hebben. We bidden al jaren, het laatste half jaar is bidden over gegaan in smeken. Uiteraard bidden om ons bedrijf te redden. Maar ook, als God wat anders met ons wil, ook goed. We smeken hem om een uitweg, om ons een weg te geven die we kunnen bewandelen. We kunnen ons niet voorstellen dat God ons zo laat vallen. Als Hij maar een stukje van de sluier wou oplichten. Stil!
REAGEER
H
Onze Schepper wil niet dat we ziek zijn en ook niet dat we gebrek lijden. Dus is dat het geval, dan is er iets in de relatie met onze Schepper verstoord. Daar dienen we naar op zoek te gaan en het weg te nemen. Bij die zoektocht, dienen we ons door de Heer te laten leiden, anders zullen we nooit vinden wat er in de weg zit. Daar wringt meestal de schoen, want de meeste mensen gaan op hun eigen oordeel af en zien dan het verkeerde voor de oorzaak aan. Iets dat helemaal geen zonde is, maar door over religieuze lieden tot zonde is verklaard.
REAGEER
j
Onlangs werd ik geprikkeld door de opmerking: Uw wil geschiedde gelijk in de hemel, alzo ook op aarde. Dat geeft veel vreugde voor hen, die ziek zijn of zoals boven vermeld staat voor Gerrianne. Er wacht op aarde een hemels perspectief. We weten niet wat, maar wat hemels is, is goed, is oke. Ik ben zelf ook ooit op 'straat' gezet. God heeft nooit losgelaten, maar juist een nieuw perspectief geboden. De pijn van het verlies wordt achteraf de vreugde van het nieuwe, dat God uit genade aan je schenkt. Blijf dicht bij Hem.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher