vrouw

Nieuws

15 november 2018 door Jeffrey Schipper

Extra vergadering na omstreden vrouwenbesluit CGK/NGK Arnhem

Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) in de regio Apeldoorn spreken binnenkort over een omstreden besluit dat onlangs is genomen, meldt het Nederlands Dagblad. De CGK-classis in Apeldoorn gaf de Kruiskerk (CGK/NGK) in Arnhem groen licht om vrouwen in het ambt van ouderling en diaken te bevestigen.

Dit besluit stuitte op veel weerstand. Conservatieve CGK-predikanten gaven in diverse media aan dat het niet de bedoeling is dat samenwerkingsgemeenten hun eigen beleid gaan bepalen. Binnen de CGK kunnen vrouwen niet als ambtsdrager dienen, terwijl in de NGK vrouwen wél actief mogen zijn als predikant, ouderling en diaken. CGK-synodepreses ds. P. D. J. Buijs benadrukte dat in samenwerkingsgemeenten "de minst ver strekkende kerkorde" geldt. 

Er zijn vanuit het land inmiddels verschillende bezwaarschriften ingediend bij de particuliere synode van het oosten, een kerkelijke vergadering op regionaal niveau, laat het ND weten. Op 6 december wordt tijdens de extra vergadering in Apeldoorn verder gesproken over dit besluit en komen nieuwe inzichten aan bod. Een van de nieuwe inzichten voor de classis is dat in de eerdere besluitvorming een handreiking uit 2013 voor samenwerkingsgemeenten die in het omstreden vrouwenbesluit niet is meegenomen.

"Dit gaat niet om vrouwelijke ambtsdragers in de Christelijke Gereformeerde Kerken, maar om de vraag hoe je omgaat met een samenwerkingsgemeente waarvan de leden erop vertrouwen dat God hen bij elkaar heeft gebracht," benadrukt Taco Postuma, dominee van de Kruiskerk.

Lees ook: Prof. Selderhuis wil dat vrouwenbesluit CGK/NGK Arnhem wordt teruggedraaid.

Reacties

Achterhoedegevechten. Kost alleen maar energie, binnen 5 jaar zijn er in de CGK vrouwelijke ambtsdragers. Zo niet, dan blijft alleen een aantal ouderwetse heren op leeftijd over, die dan net zo goed de Gereformeerde Gemeenten kunnen worden binnen geschoven.
Dag Klaas. Zou het? Ik ben een voorstander van de vrouw in het ambt en ben blij dat de Ger. Kerk (Vrijg.) in het rapport "Samen Dienen" de deur op een flinke kier hebben gezet, maar ik las in de laatste nieuwsbrief wat de impact reeds is/zal zijn op en van buitenlandse zuster-/correspondentiekerken. Verwoestend gewoon. Ik zou niet diegene willen zijn die de knop omdraait...
A
Arie Kleijne,

Het onderscheid moet gemaakt worden in de groep "ambtsdragers", want daar vallen ook de diakenen onder. En in de Schrift is wel ruimte voor vrouwelijke diakenen, diaconessen. Bijbels leergezag in de Gemeente is beperkt tot het mannelijke geslacht, voorgangers, predikers en oudsten. Zo moeilijk is dat toch niet?
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals