Raketten Israël

Nieuws

14 november 2018 door Jeffrey Schipper

Ruim 400 raketten op Israël afgevuurd; Israëlisch kabinet bespreekt verdere stappen

Na bijna 500 raketten te hebben afgevuurd, claimt terreurbeweging Hamas in Gaza de overwinning nu het erop lijkt dat Israël geen grote grondoperatie gaat beginnen, laat het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weten.

Deze week werden er vanuit de Gazastrook honderden raketten en granaten op Israël afgevuurd. Volgens een woordvoerder van Hamas was het een wraakactie voor een operatie van Israëlische veiligheidsmedewerkers zondag in de Gazastrook. Daar ontstond een vuurgevecht tussen Hamas-strijders en Israëlische soldaten. Zeven Hamas-strijders, waaronder een Hamas-leider, kwamen daarbij om het leven.

De Israëlische stad Ashkelon is bijzonder hard getroffen, waar maandag meerdere raketten in woonhuizen insloegen, voegt Israël Today toe. Een 40-jarige Arabier kwam om het leven en twee vrouwen raakten ernstig en levensbedreigend gewond. Ook werd een bus getroffen, blijkt uit deze video. De Arabisch-Israëlische buschauffeur raakte zwaargewond. Net voor de inslag heeft hij 50 Israëlische soldaten af kunnen zetten.

Als reactie voerde het Israëlische leger maandag en dinsdag aanvallen uit op zo’n 150 doelen in Gaza, waaronder een raketinstallatie en het tv-station van Hamas, laat Elsevier weten. Voorlopig ziet Israël af van een grootschalig offensief in de Gazastrook. Volgens politieke bronnen zou Israël op dit moment de bemiddelingspogingen van de VN en Egypte nog negeren.

Reacties

Israël heeft dit aan zichzelf te danken, want het begon allemaal met moord op een belangrijke Hamas-commandant, uitgevoerd door als burgers vermomde speciale troepen. Een pas overeengekomen wapenstilstand was hiermee door Israël beëindigd. Opvallend is dat Hamas veel lanceerplaatsen zeer goed gecamoufleerd blijkt te hebben en kennelijk beschikt geavanceerde anti-tank raketten. Een grote militaire actie zal zeer riskant zijn en waarschijnlijk niets opleveren, nu staat de regering op springen.
De Israëlische regering is al gesprongen, want minister van defensie Lieberman heeft zij aftreden aangekondigd.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher