God

15 november 2018 door Redactie

De Kerktest: inzicht in de opvattingen van verschillende kerken

Nederland telt naar schatting ruim 7000 kerken en daarvan zijn er ongeveer 4000 in gebruik. Dat zijn er veel om van elkaar te onderscheiden, en voor nieuwe gelovigen kan het daarom soms moeilijk zijn om door de bomen het bos te zien. Met het initiatief van de Kerktest hoeft dat niet meer zo te zijn.

In 2017 besloot een aantal Leidse studenten om een test te ontwikkelen waarmee randkerkelijken en geïnteresseerde kerkzoekers een indicatie kunnen krijgen welke kerken het best aansluiten bij hun geloofsopvattingen. Ze hebben zich hierbij laten inspireren door de Amerikaanse ‘Christian Denomination Selector’, die laat zien voor hoeveel procent iemands visie op kerk en geloof past bij diverse kerkgenootschappen.

Bij de Kerktest krijgt de bezoeker door middel van het beantwoorden van een twintigtal meerkeuzevragen inzicht in welke kerkstroming het meest overeenkomt met zijn of haar theologische opvattingen. De kerkstromingen die de test hanteert, zijn: rooms-katholiek, bevindelijk-gereformeerd, orthodox-gereformeerd, modern-gereformeerd, charismatisch-evangelisch, traditioneel-evangelisch en vrijzinnig. Op de website is ook te vinden welke kerkgenootschappen tot welke stroming gerekend kunnen worden.

Tijdens de ontwikkeling van de Kerktest kwamen de initiatiefnemers achter het bestaan van een soortgelijk initiatief: de Kerkwijzer. De Kerkwijzer concentreert zich meer op de stijl en de sfeer van kerkdiensten. De Kerktest daarentegen richt zich meer op theologische opvattingen. De beide testen kunnen elkaar dus goed aanvullen.

Gelukkig zijn er veel christenen die hun plek in het kerkelijk landschap al gevonden hebben, en de initiatiefnemers van de Kerktest juichen dat van harte toe. Hun doel was nadrukkelijk niet om ‘kerkshoppen’ van christenen te bevorderen, maar juist om randkerkelijken of

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

geïnteresseerde zoekers de weg te wijzen in de wirwar van kerken die Nederland heeft. Zo hopen zij dat iedere christen uiteindelijk een kerk vindt waar hij of zij zich mee verbonden voelt.

De Kerktest is te vinden via deze website. Voor vragen of interviews is het mogelijk om contact met hen op te nemen via dekerktest@gmail.com.

Reacties

J
Een zgn handelingengemeente is niet van deze tijd. Tijdens de handelingentijd was de canon nog niet compleet. Inmiddels is dat wel zo'n 2000 jaar het geval. Wie nu nog terug naar handelingen wil, negeert een substantieel deel van het nieuwe Testament. Niet erg verstandig.... Om over de tegenstelling Wet - Genade dan maar te zwijgen.....
B
Dag Jaap,

De NT canon was in levende lijve compleet, is wel in de loop van de Handelingengemeente te boek gesteld, ook na 70 ging de Handelingengemeente door, niet noodzakelijk alleen in Yerushalayim.

In de Tora was de genade 100 % aanwezig als symboliek, in Yeshua gelegitimeerd en volbracht, genade ( van de Tora) op genade (in Yeshua) , zie Joh.1:16,17)

Niks "tegenstelling" dus.

Shalom

Ben
B
De Handelingengemeente staat er niet bij, helaas. En die is nog steeds aanwezig in deze tijd, daar waar een gemeente Yeshua volgt, vanuit oprechte bekering en heiliging, dus Torapraktijk.

Bizar, dat men na zoveel onderzoek de hele , ten onrechte zo genoemde "messiaanse beweging" negeert (immers, er zijn meer denominaties die een messias verwachten)

Bedoeld zijn de gemeentes, die min of meer voldoen aan

https://tora-yeshua.nl/gemeenteopbouw/

Shabbath shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?