Tweede Kamer

Nieuws

13 november 2018 door Pieter Meijers

Hoe #OPHEF het aanzien van de politiek schaadt

#ziekenhuisdebat, en #stintdoden. Wie het nieuws een béétje volgt, zal deze hashtags onmiddellijk herkennen. Deze incidenten veroorzaakten immers een fel debat en waren prominent in het nieuws aanwezig.

En wie iets verder teruggaat in de tijd, kan de lijst hashtags makkelijk langer maken: #bonnetjesaffaire, @ministerBlok met zijn onhandige uitspraken en eindeloos gesteggel over #dividendbelasting. Allemaal incidenten die het publieke debat dagen, zo niet weken in hun greep hielden. #OPHEF!

#schande
Eigenlijk voltrekt zich telkens hetzelfde ritueel. Er vindt een incident plaats, de media duiken erop en de oppositie roept #schande. De SP dient een motie van wantrouwen tegen de verantwoordelijk minister in en de PVV één tegen de minister-president. #Rutte3WegErmee.

En op zich mag dat. Parlementariërs zijn er om de regering te controleren en als ministers fouten maken, heeft de Kamer de verantwoordelijkheid om de minister daarop te wijzen. Kamervragen en moties, zelfs moties van wantrouwen, zijn daarvoor onmisbare wapens.

En toch gaat het hier mis. Soms lijken politici namelijk alléén maar #schande te kunnen roepen. En dat is een slechte zaak. Want allereerst wekken ze op deze manier, volledig onterecht, de indruk dat hun collega’s niet anders doen dan de boel belazeren. Zo krijgt de bevolking geen eerlijk beeld van onze regering.

#verbijsterd
Ten tweede zijn hun eigen woorden op deze manier aan inflatie onderhevig. Immers, als je 100 keer #verbijsterd en #aftreden hebt geroepen, kijkt niemand meer op of om als je dat voor de 101e keer doet. En de 20e motie van wantrouwen maakt ook niet veel indruk meer. Zo snijden deze #schreeuwers zichzelf in de vingers.

Een derde gevolg is dat sommige politici belangrijke onderwerpen, die het wat minder goed doen in de media, vaak links laten liggen. Immers, met een urenlang debat over de #omgevingswet of de toekomst van de #pensioenen, haal je het acht-uur journaal niet.

#OPHEF! lijkt dus misschien aantrekkelijk op korte termijn, maar schaadt het aanzien van de politiek op lange termijn. Hoe moet het dan wel? Gewoon zonder #ophef je werk als politicus doen. Mannen als Piet-Hein Donner laten zien dat je heel veel voor de publieke zaak kunt betekenen zonder vaak in het nieuws te zijn. En verder gewoon dicht bij de waarheid blijven. En de waarheid is vaak genuanceerder dan #schande. Laat ik een aanzet geven:

@CarolaSchouten @minlnv leidt de agrarische sector naar #kringlooplandbouw. Beter voor milieu en dier en mét aandacht voor de positie van boeren. #Chapeau! Ben wel benieuwd naar concrete invulling.

Pieter Meijers is politiek bestuurslid bij SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher