Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 november 2018 door Kerk in Actie

Diakenen verkiezen De Paraplu in Rotterdam tot Smaakmaker van het Jaar

Meer dan duizend diakenen verkozen vandaag het project De Paraplu, dat zich inzet voor kwetsbare vrouwen in de Rotterdam, tot ‘Smaakmaker van het Jaar’. Het diaconale initiatief van de Prinsekerk en Rehobothkerk ontving de eerste prijs uit handen van zanger Stef Bos op de door Kerk in Actie georganiseerde Landelijke Diaconale Dag in Jaarbeurs Utrecht.

De Paraplu helpt vrouwen in de Rotterdamse Agnietenbuurt waar veel problemen, zoals eenzaamheid, armoede, huiselijk geweld en taalachterstand spelen. Ze ontvangen hulp bij het lezen en invullen van brieven en formulieren, en genieten van een gratis lunch. De tweede prijs ging naar het Goedenavondcafé, een project voor mensen met een beperking van de Protestantse gemeente Driebergen. Het project ‘Voor Effies’ van de Zuiderkerk in Enkhuizen veroverde de derde plek. De publieksprijs, via online stemmen op kerkinactie.nl, viel ten deel aan ‘My Home’ in Borger.

Zanger Stef Bos, wiens vader diaken was, vond het bijzonder om de prijs uit te reiken: ‘Diakenen zijn voor mij een zwijgende minderheid die het verschil maakt. Ze zijn het tegenovergestelde van alle scheldende mensen op sociale media en zelfs niks doen. In het evangelie gaat het om handelen, niet te veel praten, maar doen.

Inspirerend programma
De Landelijke Diaconale Dag werd geopend door synodepreses ds. Saskia van Meggelen met de woorden: “U hebt het talent om diaken te zijn. Gebruik het en zie wat ervan komt: het wordt alleen maar meer. Omdat u de mens ziet als de moeite waard, zien zij zichzelf als mens met mogelijkheden. Ze zullen hun talent weer opgraven en voortaan meetellen en meedoen.”

Oud-politica en oud-uitgezonden medewerker Kathleen Ferrier hield een inspiratiespeech: “Ik voel me bevoorrecht, te staan in een zaal vol mensen die de duisternis verdrijven door een kaars aan te steken. Wat zou de kerk zijn zonder diakenen, de smaakmakers? Jullie zijn de mensen die in de haarvaten van de samenleving zitten en die het Woord van God, in en door jullie werk, handen en voeten geven.”

De muzikale leiding was in handen van musicus en theoloog Hanna Rijken. Zij dirigeert het vocaal ensemble. Na de ochtendviering gaan de bezoekers naar één van de ruim 30 workshops over thema’s als armoede, vluchtelingen en jeugddiaconaat.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen