Gezin Kees Dam

Nieuws

13 november 2018 door Jeffrey Schipper

Dit christelijke gezin heeft dringend behoefte aan gebed (en geld)

Kees Dam, vader van vijf kinderen, kreeg onlangs verschrikkelijk nieuws. 'U heeft lymfeklierkanker', zei zijn arts. In Nederland is geen reguliere behandeling meer mogelijk. Kees wil zo snel mogelijk naar de Verenigde Staten omdat daar nog wel mogelijkheden zijn. Familieleden hebben een stichting opgericht om aan het benodigde geld te kunnen komen.

Zijn vrouw Nelleke deelt op deze speciaal voor Kees ontworpen website haar verhaal: 'Kees zou stamceltransplantatie krijgen. Twee keer moest de transplantatie uitgesteld worden, maar half september 2018 stonden alle lichten op groen. Dacht ik. Ik zal nooit vergeten hoe vlak voor we naar het ziekenhuis gingen, Kees me aankeek en zei: ‘Het is weer mis’. De lymfeklier in de oksel was opnieuw gegroeid. In het ziekenhuis werd definitief duidelijk: er is in Nederland geen reguliere behandeling meer mogelijk.'

De behandeling die in eigen land nog niet maar wel in de VS mogelijk is heet de CAR-T-cell therapie. Zijn oom Cees Dam legt tegenover CIP.nl in eigen woorden uit wat de behandeling zo uniek maakt. “Als jij of ik een ontsteking hebben, komen wittebloedlichaampjes in actie om de ontsteking te bestrijden. Bij deze ziekte is het probleem dat kankercellen zich als wittebloedlichaampjes vermommen. De 'vijand' wordt dus niet herkend. De CAR-T-cell therapie zorgt ervoor dat die kankercellen wél worden herkend.”

De eigen bijdrage hiervoor is hoog: ruim 650.000 euro. Omdat de familie het niet redt met eigen spaargeld en toezeggingen van familieleden is deze stichting in het leven geroepen. Ruim een week na de lancering van de website is al ruim 400.000 euro opgehaald. “We dachten dat we aan een onmogelijke missie begonnen,” aldus oom Cees. “De Heere heeft deuren geopend en mensen in beweging gezet. Ja, ik beschouw dat echt als een wonder.”

De man voor wie het geld wordt opgehaald is een zoon van zijn oudste broer die vijftien jaar geleden aan kanker overleed. “Voor zijn moeder is dit dus ontzettend zwaar. Als familie willen we er alles aan doen om het gezin zo goed mogelijk te helpen. Het hele dorp (Nieuw-Beijerland) leeft mee. Overal wordt geld opgehaald. Van de cafetaria tot de bloemenwinkel. Ook is in de kerkelijke gemeente waar zij betrokken zijn gecollecteerd. Dat is ook in andere kerken gedaan. Prachtig!”

Cees voegt toe dat het gezin veel kracht en steun uit het christelijk geloof ervaart. “Dat wordt niet op ieder moment zo beleefd, maar het geloof vormt voor hen echt een rode draad in dit hele proces. Ondanks moeite, pijn en verdriet mogen zij het Hogerop zoeken.”

Klik hier om het gezin financieel te ondersteunen en lees hier het verhaal van Kees.

Foto: Kees Dam staat in het midden tussen zijn vrouw en kinderen.

Reacties

Geweldig dat er zoveel christenen meeleven/meegeven. Ik bid mee, geven zit er voorlopig niet in, maar bidden kan altijd. Gods zegen voor dit gezin.
REAGEER
G
Tja in Amerika kan alles natuurlijk als je maar geld meebrengt...veel geld en je overlevings kansen? Die kun je beter hier op vragen want voor het grote geld willen ze je daar alles wijsmaken.
hier in Nederland kunnen ze je helemaal niets wijsmaken in de gezondheidszorg gezien het niveau in vergelijking met de buitenlandse artsen.......
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher