Rooms-Katholieke Kerk

God

13 november 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom een reformatie binnen de Rooms-Katholieke Kerk hard nodig is

"De Rooms-Katholieke Kerk is in handen van clerici. Zij zijn de baas en controleren zichzelf. In de wereldkerk verenigt de paus de drie machten in zijn persoon, op lokaal vlak de bisschop," merkt kerkjurist en publicist Rik Torfs in het dagblad Trouw. Volgens hem kan alleen een reformatie de Rooms-Katholieke Kerk nog redden.

Torfs: "Seksueel misbruik door priesters mag enkel worden beoordeeld door rechters die zelf priester zijn. Dat bevestigt de klerikale cultuur en is allesbehalve geruststellend voor de priesters zelf, die binnen de eigen kaste het slachtoffer kunnen worden van wraakneming." Om die reden zijn lekenrechters volgens de jurist dringend nodig. "Leken moeten kunnen deelnemen aan de bestuursmacht in de kerk."

Wat Torfs bij de discussies over misbruik mist, is een diepere analyse over de betekenis van het geloof. "Naast klerikale macht en de worsteling met het verplichte celibaat, zie ik ook ongeloof als een oorzaak van seksueel misbruik. Daders waren vaak priesters die weinig voeling vertoonden met hun geloof. Misschien hadden ze zelfs nauwelijks religieuze belangstelling.

Soms zijn hoge Vaticaanse functionarissen ex-gelovigen die te oud zijn geworden om voor een ander beroep te kiezen. Dat hoeft niet eens een ramp te zijn als ze hun werk goed doen. Toch rijst de vraag hoe het komt dat het ongeloof zo vanzelfsprekend is geworden, tot in kerkelijke kringen toe."

Als het aan de publicist ligt, buigen de paus en zijn entourage zich dus ook over de vraag hoe het geloof voor velen ongeloofwaardig is geworden.

Lees hier het volledige betoog van Rik Torfs.

Reacties

T
Een reformatie is niet alleen in de Rooms-katholieke kerk nodig. Ook bij het evangelisch, gereformeerd en reformatorisch protestantisme. En waarschijnlijk ook bij de Oosterse kerken.
REAGEER
B
Hi Thierry, een reformatie, zeker en vast. Maar wat verstaan we er onder?

M.i.: het model van de Handelingengemeente terug op zoeken, dan zie Torapraktijk, zoals Yeshua voorleefde, dus kosher eten, moadiem vieren (Feest van JHWH incl shabbat) , Lev. 19 herkennen in de bergrede, bereid zijn de duisternis te ontmaskeren als kerk, zoals RK, NWO, valse oecumene, islam, allerlei afgoderij, orthodox Jodendom wat Yeshua afwijst etc.

Daar is het gros van de beminde gelovigen niet toe bereid.

Shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)

tora-yeshua.nl
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher