Jan en Mies Barendse

Dagelijks leven

15 november 2018 door Michiel Steenwinkel, CGI

Bruggen bouwen in Israël: "Het lijkt wel een snelkookpan"

Officieel is hij met pensioen, maar daar is in de praktijk niets van te merken. Er zijn weekenden dat hij wel vier keer op de kansel staat. Op vrijdagavond en zaterdagochtend tijdens de sabbatsvieringen in Messiaanse gemeenten en op zondag in Arabische gemeenten.

Het CGI ondersteunt Joods Messiaanse gemeenten in Israël met gebed en financiën en maakt christelijke gemeenten in Nederland bekend met haar Joodse wortels.

Jan en Mies Barendse verblijven vier keer per jaar zes weken in Israël. Vanuit hun uitvalsbasis in Migdal aan het Meer van Tiberias onderhouden ze intensief contact met gemeenten in heel het land. Zo bouwen ze bruggen tussen Arabische en Joodse gelovigen.

Barendse was ooit één van de oprichters van het CGI. Nu, jaren later, is hij de ogen en oren van de organisatie in Israël zelf. “Als je hier langere tijd bent, kun je een echte vertrouwensband opbouwen met mensen. Dan zijn ze ook bereid meer te vertellen dan het verhaal dat ze aan buitenlanders vertellen.”

Strijkbout
Vol passie vertelt Barendse over de goede relaties die er groeien tussen Arabische en Joodse voorgangers. Maar vanwege de gespannen politieke verhoudingen leven er ook gevoeligheden. “Ik ben een hartstochtelijk liefhebber van de staat Israël, maar ik zie bij Arabieren ook verdriet. Er zijn dappere Arabische voorgangers die weigeren om bij de pijn te blijven zitten en die naar hun Joodse broeders en zusters stappen. Maar voor anderen is dat moeilijker. Zij willen zich niet over politiek of de staat Israël uitlaten. Wij mogen bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen en het brengen van verzoening. Je moet soms diplomaat zijn. Even met de strijkbout eroverheen.”

"Mensen hebben het soms heel moeilijk. Het is geen makkelijk land, het lijkt wel een snelkookpan."

Hun jarenlange ervaring met pastorale zorg komt het echtpaar Barendse in dit werk goed van pas. “Bidden, troosten en bemoedigen. Mensen hebben het soms heel moeilijk. Het is geen makkelijk land, het lijkt wel een snelkookpan. Alles wat we als voorgangersechtpaar deden in Amsterdam, mogen we nu in Israël doen. Dat houdt ons enorm fit.”

Het verblijf gedurende 24 weken per jaar in Migdal heeft een wonderlijke start gekend. Een 95-jarige Amerikaanse vrouw kreeg de visie om hier een retraitecentrum te bouwen. Maar het probleem was dat het centrum veel weken per jaar leeg stond. Dankzij de contacten van Jan en Mies komen nu veel Messiaanse gemeenten en Europese groepen naar Migdal voor verblijf, cursussen of een retraite. Zo werd Migdal voor Jan en Mies naast Amsterdam een tweede thuis.

Handelingen
Op de vraag wat God in deze tijd doet onder de Joodse Messiaanse gelovigen in Israël, blijft het even stil. Dan komt vol overtuiging het antwoord: “Lange tijd waren gemeenten vooral bezig met zichzelf, ook vanwege de verdrukkingen die ze ervaren. Maar nu hoor ik steeds meer dat ze zich bewust worden van hun opdracht uit Handelingen 1:8. Het getuigen zijn van Jezus, van Jeruzalem tot de uiteinden van de aarde. Ze beseffen dat ze een opdracht hebben voor de volken. De vrouwen van een gemeente in Karmiel gingen onlangs bloemen uitdelen aan vrouwen in een Arabisch winkelcentrum met de boodschap dat God van hen houdt. Het leidde tot tranen en omhelzingen. Voor Arabische vrouwen was het de eerste keer dat een Joodse vrouw hen in de ogen keek. Dat is verzoening.”

Comité Gemeentehulp Israël ondersteunt Messiaanse gemeenten en bedieningen in Israël en wil christenen in Nederland bij dit werk betrekken. Lees hier meer over het werk van CGI.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher