Politie China

God

12 november 2018 door Trans World Radio

William Tsui: "Tegenstand maakt de kerk in China sterk"

"Onder Chinese christenen gaat een gezegde rond: 'Als er nieuw beleid is, is er altijd wel een manier om daar mee om te gaan.' Er is altijd wel een mogelijkheid voor christenen om door te gaan met aanbidding, onderwijs en missie. Kunnen we niet meer in grote groepen bij elkaar komen? Dan ontmoeten we elkaar in kleine groepen. Verbieden ze ons een ruimte voor samenkomsten te huren? Dan komen we thuis bij elkaar. Wanneer een deur dichtgedaan wordt, doen we gewoon een andere open." Woorden van William Tsui, die onlangs in Nederland was en over de toenemende druk op de Chinese kerk sprak. Maar ook over de mogelijkheden die daardoor ontstaan. Tsui werkt voor Trans World Radio (TWR).

Trans World Radio Nederland laat het Evangelie horen in meer dan 230 talen via de radio en andere media. De christelijke radioprogramma's van TWR zijn voor velen de enige manier om het Evangelie te horen.

Chinese christenen zijn steeds minder vrij om hun geloof te beleven. De overheid is actief bezig om haar invloed in de huiskerken te vergroten. Samenwerking met christelijke buitenlandse organisaties wordt aan banden gelegd en de controle van de staat op de kerken neemt fors toe. Een groot aantal kerken moet bijvoorbeeld op last van de overheid de kruisen van hun gebouwen halen. Huiskerken die jarenlang gedoogd werden, moeten nu hun deuren sluiten of mogen geen minderjarigen meer toelaten.

"Toen we kruisen van kerken moesten halen, viel dat natuurlijk op in de dorpen. Het gevolg was dat er juist mensen tot geloof kwamen."

Maar de Chinezen raken niet in paniek door de groeiende druk. Integendeel, ze zien dat de christelijke kerk juist groeit in tijden van onderdrukking. William Tsui zegt hierover: "Toen we kruisen van kerken moesten halen, viel dat natuurlijk op in de dorpen. Mensen kwamen vragen stellen wat we deden en zo raakten we in gesprek over het Evangelie. Het gevolg was dat er juist mensen tot geloof kwamen. Politieke druk en vervolging zijn niet nieuw voor de huiskerken. Sterker nog, we hebben er al jarenlang mee te maken. En we hebben gemerkt dat tegenstand de kerk laat groeien; gelovigen zijn in moeilijke tijden vaak meer toegewijd aan de Heer dan wanneer alles gemakkelijk gaat, en dat trekt mensen van buiten aan."

Explosieve groei
Een grotere zorg van William Tsui is de nazorg voor de mensen die Christus leren kennen. Want ondanks de tegenwerking van de overheid groeit de kerk in China explosief. Dat brengt een flinke uitdaging met zich mee. De nieuwe christenen hebben behoefte aan onderwijs, zodat ze kunnen groeien in geloof. Maar de huiskerkleiders weten zelf vaak nog maar weinig van de Bijbel. Hierdoor kan allerlei (soms ook sektarisch) gedachtegoed de gemeente binnenkomen, zonder dat iemand het kan weerleggen vanuit de Bijbel. Dit veroorzaakt verwarring en zelfs scheuringen in de gemeenten. Huiskerkleiders hebben goed onderwijs nodig om de Bijbel aan anderen uit te kunnen leggen en om een Bijbels antwoord te hebben op verkeerde leer.

Maar een bijbelschool of theologische studie is voor veel Chinezen praktisch en financieel niet haalbaar. Om hen te helpen is TWR gestart met een theologische cursus die via audiospelers en andere media wordt gegeven, Seminary on the Air (SOTA). Deze driejarige opleiding geeft voorgangers van huiskerken een betere basis om het groeiend aantal christenen verder op weg te helpen. Zij krijgen een diepgaande theologische training, waarbij ze de Bijbel goed leren kennen en meer leren over onder andere leiderschap, ethiek, evangelisatie en kerkplanting. Ooit begon de cursus als radioprogramma, maar inmiddels wordt er vooral gebruik gemaakt van internet en audiospelers.

"Ook in Chinese kerken lopen we het gevaar van geestelijke luiheid, maar die ontstaat niet in de moeilijke omstandigheden."

MinNa (35) is voorganger in een huiskerk en volgt de opleiding. Hij vertelt: "De groei van onze huiskerk gaat hard. Soms begrijp ik iets niet of kan ik het niet goed uitleggen. Dan ben ik zo blij met de uitleg via de audiospelers. Het gaat erom dat mensen de Waarheid leren kennen!"
En een andere huiskerkleider zegt: "Toen ik werd bevestigd als predikant wist ik weinig van de Bijbel. Mijn pastorale bediening vind ik een grote verantwoordelijkheid. Jullie programma’s hebben me de afgelopen jaren dichter bij de Heer gebracht. Ga alstublieft verder met het vertellen van het Evangelie, zodat ik weet hoe ik de schapen van de Heer moet leiden."

Welvaart
William Tsui roept de kerk op om niet in te slapen. Het gevaar van rijkdom ziet hij als veel groter risico dan vervolging. Hij waarschuwt voor gemakzucht. "Ook in Chinese kerken lopen we het gevaar van geestelijke luiheid, maar die ontstaat niet in de moeilijke omstandigheden. Zware tijden brengen vaak sterke, volwassen christenen voort. Maar wanneer het goed met ons gaat en er materiële voorspoed komt, dan moeten we opletten. Welvaart is een grote verleiding voor christenen en staat geestelijke groei gemakkelijk in de weg. Wanneer christenen een comfortabel leven gaan leiden, is het een groot gevaar dat ze hun missie vergeten.

We moeten Christus centraal blijven stellen. Dan hoeven we niet bang te zijn voor tegenstand. Er zullen altijd manieren zijn om door te gaan met Gods werk. De Chinese overheid probeert het christendom al decennialang te onderdrukken, maar ze slaagden daar de afgelopen jaren niet in en er is geen enkele reden om te denken dat het ze de komende jaren wel zal lukken."

In de gevangenis
Naast het studieprogramma SOTA heeft TWR in China ook audiospelers voor mensen die niet of nauwelijks over God hebben gehoord. Hierop staan programma’s die op een begrijpelijke manier het Evangelie vertellen. Een gevangenisbewaarder die een audiospeler kreeg, vertelt hoe groot de impact ervan is: "Sinds ik via de intercom programma’s van de audiospeler laat horen, is het veel rustiger in de gevangenis. Een kwart van de gevangenen is nu gelovig! Er zitten hier mensen die waarschijnlijk ter dood worden veroordeeld. Sommigen van hen kunnen niet slapen tenzij ze de programma’s horen."

TWR laat wereldwijd het Evangelie van Jezus Christus horen via de media, waaronder radio, internet, mobiele telefoon en audiospelers. Overal komen de programma’s binnen: bij mensen die het Evangelie nog nooit gehoord hebben, in gesloten landen en in oorlogsgebieden. Er zijn uitzendingen in ruim 230 talen. Waar mogelijk werkt TWR samen met lokale kerken in de productie en nazorg van de programma’s. Lees hier meer over het werk van TWR.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher