Ds. P. L. de Jong

God

12 november 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. P. L. de Jong: "Ik ben geen vreugdeapostel"

"Profeten zijn geen mensen die zonder blikken of blozen de meest gruwelijke of meest bevrijdende berichten doorgeven. De boodschapper was zelf de boodschap," schrijft ds. P. L. de Jong in een door de IZB gedeelde column.

De dominee herinnert zich een achtuur-journaallezer – een vrouw – bij wie als je alleen nog maar haar gezicht had gezien, je meteen dacht: waar is de ramp toegeslagen?
"Mag je zoiets ook van predikanten verwachten? In het PKN-beleidsstuk Back to the basics. Kerk 2025 is er ook even sprake van dat predikanten in onze tijd meer profeten moeten zijn en minder burgerlijke pastores op weg naar een goed pensioen en een elektrische fiets, na jaren bezorgd en trouw op de winkel te hebben gepast."

"Ze hebben iets te verkondigen. Ze moeten daarbij iets over zich hebben van grote betrokkenheid." De hervormde emeritus-predikant maakt duidelijk dat hij zelf geen vreugdeapostel is. "Regelmatig heb ik gedacht: was ik maar een postbode van ansichtkaarten en berichten voor iemands zus.

Maar misschien is het genoeg alleen maar te verkondigen, of ze het horen of niet horen willen: `Jezus is al onderweg. Nog even volhouden. Begin je klaar te maken. Het kan niet lang meer duren. Of zit je niet op Hem te wachten? Fijne dag verder.’ Zoiets?"

Lees hier de volledige column van ds. P. L. de Jong.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher