Saif-ul-Malook
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

07 november 2018 door NU.nl | AD

Gevluchte advocaat Asia Bibi wil in Nederland blijven

De advocaat van de Pakistaanse christen Asia Bibi wil in Nederland blijven. Saif-ul-Malook wil echter geen asiel aanvragen en roept Nederland op om hem onderdak te bieden, melden verschillende media.

Met hulp van de advocaat werd Asia Bibi onlangs door het hooggerechtshof in Pakistan vrijgesproken van godslastering. Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) heeft de advocaat opgevangen, omdat de situatie in Pakistan voor hem te gevaarlijk werd. Radicale moslims legden zich niet bij de uitspraak van het hooggerechtshof neer. De afgelopen jaren heeft HVC Saif-ul-Malook (financieel) ondersteund om hem in staat te stellen de verdediging van Asia Bibi te voeren. 

Volgens Saif Ul Malook is Nederland het land dat hem asiel moet aanbieden, omdat Nederland zichzelf presenteert als hoeder van de mensenrechten, schrijft NU.nl. Ul Malook vindt dat de westerse wereld niet alleen mooie woorden moet bezigen, maar ook moet overgaan tot actie. "Als Nederland als groot mensenrechtenland mij niet helpt en opneemt, dan ga ik liever terug naar Pakistan om vermoord te worden," stelt hij.

Onder andere ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind springt voor de man in de bres. Via Twitter liet hij dinsdag weten: "Net met collega’s een motie ingediend bij debat over mensenrechten om kabinet op te roepen alles te doen om Asia Bibi alsnog zo snel mogelijk vrij te krijgen. Kreeg positief oordeel van minister Blok (Buitenlandse Zaken)." De motie is ook ondertekend door D66, SGP en CDA.

In een reactie wijst minister Blok op een programma als Shelter City, waarbij mensenrechtenverdedigers kortdurende opvang kunnen krijgen. De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini zei dinsdag volgens NU.nl dat zijn land bereid is om Bibi te helpen om Pakistan te verlaten. De Italianen boden Ul Malook al een visum om naar Europa te vluchten.

Ondertussen meldt Stichting HVC dat het Pakistaanse leger de beveiliging van het vliegveld Multan International Airport en de gevangenis van Multan heeft overgenomen. Dat melden insiders aan de advocaat van Asia Bibi. Volgens hem duidt dit op ontwikkelingen rond de vrijlating van Asia Bibi.

Blijf hier op de hoogste van de situatie rondom Asia Bibi.


Asia Bibi
- Waarom het niet verstandig is om Asia Bibi naar Nederland te halen
- Open Doors verspreidt noodoproep tot gebed voor Asia Bibi
- Asia Bibi neemt het op voor Pakistan en blasfemiewet: "Mes in de rug"
- Pakistaanse premier: Asia Bibi is veilig
- Asia Bibi herenigd met familie in Canada!
Meer over Asia Bibi »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen