hollands

Mooi

06 november 2018 door Shehera Vega Sánchez

Dit vinden buitenlandse mama's van onze Hollandse opvoeding

Niet alleen kaas, tulpen en molens staan bekend als Nederlands exportproduct, ook onze typisch Hollandse opvoeding begint wereldwijd een steeds grotere naam te krijgen.

Kinderen in Nederland zijn een aantal jaren geleden door Unicef uitgeroepen tot de meest gelukkige kinderen ter wereld, reden genoeg voor Michele Hutchison en Rina Mae Acosta om het boek ’De gelukkigste kinderen van de wereld' te schrijven over de Nederlandse opvoeding.

Michele en Rina zijn twee moeders uit Amerika en Engeland die vanwege hun Nederlandse partner hier zijn komen wonen. Neha Mandhani, van de blog Motherly, las het boek. Famme zette een aantal lessen op een rijtje die Neha uit het boek heeft getrokken.

Les 1: Bescheidenheid
Nederlanders staan bekend als bescheiden. Dit komt doordat we houden van het buitenleven en niet vies zijn van een weekendje kamperen met het gezin. Maar de bescheidenheid is ook terug te zien in andere 'tradities'. Neha: "Ook in verjaardagsfeestjes zien ze de bescheidenheid terug, omdat het vooral draait om de kinderen én samen spelen."

Les 2: Fietsen in de regen
Niemand gaat dood van een beetje regen, dat is de mentaliteit waar de meeste kinderen in Nederland mee opgroeien. Fietsen door weer en wind is voor ons volkomen normaal, maar Neha vindt dit juist erg bijzonder. "Ik wou dat ik de moed had om mijn kinderen op de fiets door de regen te laten gaan", schrijft ze. "Maar ik ga er wel op letten dat we het vaker doen. Fietsen in de regen is naar mijn idee een eenvoudige, maar krachtige les over hoe je kunt omgaan met tegenslagen."

Les 3: Samen regels maken
Nederlandse mama's geven hun kind een stem door samen met hun kind de regels op te stellen. Neha: "Ik heb dit zelf geprobeerd met onze 3-jarige zoon. We hadden veel strijd met ons kind die op de tablet filmpjes wilde kijken. Ik vond het lastig om goede grenzen aan te geven, dus op een dag heb ik het er gewoon over gehad met hem. We spraken af dat hij een vaste tijd zou kiezen waarop hij zijn filmpjes mocht kijken. Daarna ging het een stuk beter."

Les 4: Lekker in je vel zitten
Moeders uit Nederland zijn echte powervrouwen. Althans, zo zien buitenlandse vrouwen ons in ieder geval. "Moeders in Nederland hechten niet zoveel waarde aan wat ze bereikt hebben op het werk. Niet zoals in Amerika. Ze werken minder uren, nemen tijd voor zichzelf en hebben veel vrienden."

Les 5: Etenstijd
Met z'n allen aan tafel om te eten is voor ons vrij vanzelfsprekend. En dat blijkt weer een goed voorbeeld te zijn voor de moeders in andere delen van de wereld. "Hoewel ik het leuk vind om met vrienden te eten, vind ik het erg belangrijk om samen te zijn met mijn man en kinderen", legt Neha uit. "Daarom spreekt het Nederlandse eetmoment mij zo aan. Zo kan ik structuur, tijd en ruimte creëren om samen te zijn met mijn gezin."

Lees het artikel van Famme hier voor nog meer interessante lessen van Neha.


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify