Levensverhaal

04 december 2018 door Marina de Haan

Ton leerde de liefde van God kennen: "Het heeft veel tijd gekost"

De wereld smacht naar liefde. De mensheid smacht naar acceptatie. Toch is er een gebrek aan liefde dat veel leed veroorzaakt in de wereld. Maar zo zou het niet hoeven te zijn. Auteur Ton Smit schrijft in zijn boek ‘Liefde moet’ over de oplossing. “De liefde is binnen handbereik, maar dan moet je wel willen.” 

“Ik ben opgevoed in een gereformeerd gezin. Daar leerde ik dat er een God is. Een God die liefde schijnt te zijn en die geboden geeft die daarmee te maken hebben. In essentie: God liefhebben boven alles en je naaste liefhebben als jezelf", vertelt Smit die met dit boek zijn debuut maakt. "Ik leerde ook dat van alle dingen die er zijn, liefde de meeste is, het allerhoogste. Dat was het moment dat ik zei dat ik wilde liefhebben. Als liefde het hoogste is, als liefde al het andere overstijgt, laat mij dan iemand zijn die liefheeft. Dat was mijn gebed naar God."

Smit (62) was toen midden twintig. Dat verlangen van toen om lief te hebben, kenmerkt zijn hele leven. “Ik wilde iemand zijn die liefheeft. Ik ben daarnaast iemand die zich wil uitspreken, ik wil mensen bemoedigen, opbouwen en inspireren”, aldus Smit, die jarenlang onderdeel was van het leiderschapsteam van een evangelische kerk in Utrecht. Hij schreef brieven naar de krant over zaken die volgens hem belangrijk waren. “Als krantenlezer word ik dagelijks geconfronteerd met een gebrek aan liefde en wat een leed dat veroorzaakt in de wereld.” 

Daarom moest er een boek komen. “Mijn boek ‘Liefde moet’ spreekt van een noodzaak. Laten we, waar het enigszins mogelijk is, mensen zijn die liefhebben.” 

Wat wilt u de lezer meegeven?
“Ik wil mensen graag wijzen op het feit dat liefde binnen bereik is. Liefde kan. Maar ook dat het nodig is. Liefde moet. Veel menselijke nood komt voort uit menselijke onwil of onvermogen om liefde te brengen in een situatie. Ik wil mensen wijzen op de bron: God is liefde. Wij mensen schieten telkens weer te kort, maar we kunnen drinken uit die bron.” 

Hoe heeft u anderen lief?
“Het meest belangrijke is misschien wel de wetenschap dat ik zelf geliefd ben. Als dat uit beeld raakt lijkt het alsof dat 'anderen liefhebben', ook uit beeld raakt. Dan kan ik zomaar negatief worden en oordelen. Maar het mooie is, dat voel ik én het voelt niet goed. Als ik dat opmerk in mezelf, ga ik meestal naar God toe. Dan zit er iets dwars, soms van oude pijn. In de ontmoeting met God kan dat ook zomaar weer weg zijn en is de liefde en de vrede weer terug. Het blijft een weg van vallen en opstaan maar die keus om lief te hebben, die is er altijd, ook op momenten dat ik weinig of niets voel.”

Hoe kunnen wij anderen liefhebben?
“In mijn boek formuleer ik op een gegeven moment een soort definitie van liefde: dat je het goede zoekt voor de ander. Dat kan soms heel pragmatisch zijn zonder veel gevoel. Je weet wat de goede keus is en dat doe je dan.”

Hij noemt een voorbeeld van een werkgever. Die zou zich kunnen afvragen: als ik nou een werknemer zou zijn bij dit bedrijf, hoe zou ik dan behandeld willen worden? “En dan ga je je werknemers op die manier behandelen.” 

Anderen liefhebben begint dus met een intentie. “Een innerlijke keuze om iemand te willen zijn die liefheeft. En in elke ontmoeting met iemand anders zich afvraagt: hoe kan ik deze persoon liefhebben? Hoe kan ik het goede voor hem of haar zoeken? Soms is het iets praktisch doen voor iemand. Een andere keer is het iemand laten zien dat hij of zij gezien wordt en herkend wordt.” 

Wat betekent de liefde van God voor u?
“Het heeft veel tijd gekost voordat de liefde van God echt bij mij binnen kon komen”, vertelt de auteur eerlijk. “God was toch altijd meer de rechter dan de Vader. Toen dat veranderde, was het alsof mijn hart zacht gemaakt werd. Alsof er een gevoeligheid ontstond die er eerst niet was. Dat zachte hart vindt het veel eenvoudiger om lief te hebben dan mijn vroegere harde hart.”  

“Het betekent voor mij dat ik dicht bij God moet blijven, contact moet houden, praten, luisteren, prijzen, aanbidden. Ieder mens heeft het in zich om lief te hebben. We zijn naar Zijn beeld geschapen. In de verbinding met Hem, die Liefde is, wordt liefde en liefhebben meer iets natuurlijks. Het wordt iets dat je past, waar je geen moeite voor hoeft te doen.”

Bestel het boek 'Liefde moet' van Ton Smit hier.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher