Mooi

02 november 2018 door Shehera Vega Sánchez

Jordan B. Peterson: 'Gebruik je ziekte nooit als excuus'

Er was veel ophef over het bezoek van Jordan B. Peterson aan de UvA. Toch is de Canadese psycholoog een inspiratie voor velen. Zijn boek '12 regels voor het leven, een remedie tegen chaos' heeft wereldwijd al meer dan twee miljoen exemplaren verkocht.

Gisteren schoof hij aan bij RTL Late Night waar hij niet alleen over zijn boek praatte, maar ook openhartig vertelde over de langdurige ziekte van zijn dochter.

'Wat te doen als je niet gelukkig bent', dat is waar Jordan's nieuwe boek '12 regels voor het leven' omdraait. "Iedereen heeft weleens moeilijkheden op zijn pad", legt hij uit. "Mensen zijn dan vaak op zoek naar betekenis die hen door het leven heen kan slepen."

Zieke dochter
Zelf heeft de psycholoog ook een moeilijke periode mee moeten maken. Zijn dochter werd namelijk geboren met een zeldzame vorm van Artritis. Vanwege ontstekingen in haar gewrichten had ze als tiener al een nieuwe enkel en een nieuwe heup. "Tien jaar lang was het alleen maar ellende en het vooruitzicht was slecht", vertelt Jordan. "Ze had medicatie, dat was fijn. Mijn vrouw en ik probeerden juist altijd ons best te doen om haar een zo normaal mogelijk leven te geven."

'We wilden onze dochter leren haar ziekte niet als excuus te gebruiken'

Jordan: "We wilden mijn dochter leren dat ze haar ziekte niet als excuus kon gebruiken. Als je ernstig ziek bent, is het soms moeilijk te beslissen wat je wel en wat je juist niet kan doen. Wanneer je je ziekte dan een keer als excuus gebruikt, wordt die lijn steeds vager."

Hij illustreert zijn opmerking met een mooie anekdote over zijn dochter. Toen ze bijna niet kon lopen door twee gebroken benen, besloten hij en zijn vrouw dat ze motorrijlessen mocht nemen. "Drie weken na de operatie zat ze al op zo'n grote machine. Het was eng en had natuurlijk ook risico's, maar het gaf haar wel veel vrijheid."

'Je wilt dat je kinderen leren voor zichzelf op te kunnen komen'

"Je moet niet hard worden voor jezelf, het draait juist om dapperheid. En als ouder wil je graag dat je kinderen leren voor zichzelf op te komen en voor zichzelf te kunnen zorgen."

Bekijk het hele interview met Peterson hier


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher