Rick van Heusden

God

05 november 2018 door Jeffrey Schipper

"Veel kerken willen evangeliseren, maar kunnen het niet"

“Ons doel is om de wereldwijde kerk te ondersteunen. Veel kerken willen evangeliseren, maar kunnen het niet,” zegt Rick van Heusden, directeur van Bible League. Dit jaar bestaat Bible League Nederland alweer 25 jaar. Binnenkort wordt dat gevierd met een jubileumconcert. Dit feest is een mooi moment om vooruit en terug te blikken met de directeur.

Het is ons verlangen dat mensen tot geloof in Jezus Christus komen. Daarom dienen we de lokale kerk, overal ter wereld, met Bijbels, studiemateriaal en training.

Hoe en waarom is Bible League 25 jaar geleden begonnen?
“Het verhaal van Bible League begon al meer dan tachtig jaar geleden. Toen ontstond de internationale tak van onze stichting. William Chapman, een Amerikaanse zakenman met Nederlandse wortels, was ernstig ziek. Een ouderling bad met hem om genezing en vroeg of God William wilde laten zien hoe hij zijn leven in dienst van Hem zou kunnen stellen. Later is William volledig hersteld en herinnerde hij zich het gebed van de ouderling en dacht: ‘Ook ik wil leven voor die God.’

Die belofte heeft hij al snel vormgegeven. Dat begon toen William in een hotelkamer een Bijbel zag liggen. ‘Waarom heeft iedere hotelkamer een Bijbel, maar geldt dat niet voor iedere huiskamer?, vroeg hij zich af. Vervolgens groeide bij hem het verlangen om Bijbels te verspreiden. William ging van deur tot deur om mensen een Bijbel te geven en met hen door te praten over de betekenis van het Evangelie. In de loop der jaren heeft de oprichter van Bible League International steeds meer mensen om zich heen verzameld en zo is een grote organisatie ontstaan.

"‘Waarom heeft iedere hotelkamer een Bijbel, maar geldt dat niet voor iedere huiskamer?, vroeg hij zich af. Vervolgens groeide bij hem het verlangen om Bijbels te verspreiden."

In de afgelopen tachtig jaar heeft Bible League wereldwijd een steeds groter bereik ontwikkeld. De Nederlandse tak ontstond toen ds. D. J. van Vuuren zich ging inzetten voor Bijbelverspreiding. Nadat hij in contact kwam met de internationale tak van Bible League maakte hij een plan om hun werk vanuit Nederland te ondersteunen.”

Hoe brengt Bible Leauge mensen in aanraking met de Bijbel?
“Ons doel is om de wereldwijde kerk te ondersteunen. In veel landen is er gebrek aan materiaal en kennis om op een efficiënte manier Bijbels te verspreiden. Veel kerken willen graag evangeliseren, maar kunnen het niet of beschikken niet over de juiste middelen. Als Bible League voorzien we in studiemateriaal om mensen hierin te trainen. In veel landen waar Bible League werkt is armoede, waardoor het voor mensen en kerken onbetaalbaar is Bijbels of studiemateriaal aan te schaffen. ”

Hoe zie je God aan het werk?
“Zo’n drie jaar geleden bezocht ik een man uit Albanië. Deze tachtiger is afkomstig uit een klein, afgelegen bergdorp. Kristian kwam op latere leeftijd tot geloof toen hij van dit dorpje naar de Albanese hoofdstad Tirana verhuisde. Ik herinner mij het bezoek nog goed. De weg er naartoe leidde over een smal bergweggetje met grote kuilen en afgronden vlak naast ons. Na twee uur rijden waren we er. Zelfs met goede weersomstandigheden was het moeilijk om er te komen. In dat afgelegen dorp leven zo’n 15 à 20 mensen.

De oude man met wie ik deze mensen bezocht, gaat wekelijks naar zijn geboortedorp om Bijbelstudie te geven. In een kleine kelder neemt Kristian dan de tijd om het Evangelie aan anderen uit te leggen. Die studie vindt plaats aan de hand van door Bible League aangereikt materiaal, waarin op laagdrempelige wijze de kern van het evangelie tot uiting komt. Aan de hand van Project Philip heeft Kristian veel geleerd over evangeliseren en discipelschap. Project Philip is gebaseerd op het verhaal van Filippus en de kamerheer uit Handelingen 8.”

"De oude man met wie ik deze mensen bezocht, gaat wekelijks naar zijn geboortedorp om Bijbelstudie te geven."

Rick vertelt ook over een bijzondere familie uit Peru. “In sloppenwijken gebruikt een jongeman, genaamd William, zijn vrije tijd om te evangeliseren. Onlangs kwam hij in aanraking met een gezin dat is getekend door ruzie, geweld en drugsverslaving. William mocht hen het evangelie uitleggen en het hele gezin is vervolgens tot geloof gekomen. Ook hij is gevormd door Project Philip. William gaat van deur tot deur om te evangeliseren, doet Bijbelstudie met mensen en legt het Evangelie uit. Prachtig!”

Binnenkort vieren jullie het 25-jarig bestaan met een jubileumconcert. Wat staat er op het programma?
“Op deze mooie dag vertelt Jos Snoep, directeur van Bible League International, over het internationale werk van Bible League. Vervolgens vertelt onze gastspreker Thony Ronaldo over hoe het er in de praktijk aan toegaat. Hij houdt zich al jarenlang bezig met Bijbelverspreiding en bezoekt onder andere jongerenkampen om daar Bijbelstudie te doen. Ik denk dat zijn verhaal ons kan laten beseffen hoe bijzonder het werk is. Onlangs hoorde ik over iemand die tijdens het vervoeren van Bijbels is overleden, omdat hij van een smal weggetje naar beneden viel. Als Nederlanders mogen we niet onderschatten hoe risicovol het werk van onze broeders en zusters ver weg is.”

Een 25-jarig jubileum is een mooi moment om vooruit te kijken. Wat is een belangrijke uitdaging waar jullie als Bible League mee te maken hebben?
“Wij willen ook graag de kerk in Nederland dienen. In ons land beschikken we over de vrijheid om in luxueuze omstandigheden aan een Bijbel te komen. Tegelijkertijd kennen steeds minder Nederlanders de inhoud van de Bijbelse boodschap. Als Bible League zien we dat Project Philip wereldwijd vruchten afwerpt, in westerse en niet-westerse landen. Wij willen op zoek naar manieren om ook christenen in Nederland op weg te helpen met evangelisatie en discipelschap. Hoe dat concreet tot stand gaat komen, gaan we de komende jaren uitwerken.”

Lees hier meer over het jubileumconcert van Bible League.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher