Nieuws

02 november 2018 door Jeffrey Schipper

Bewaar het Pand: "Vrouwenbesluit classis Apeldoorn bedreigt voortbestaan CGK"

"Het genomen besluit van de classis Apeldoorn om vrouwen in het ambt toe te laten in Arnhem verbijstert ons en vervult ons met grote zorg," aldus Bewaar het Pand in het verklaring. Bewaar het Pand vertegenwoordigt aanhangers van de behoudende vleugel binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).

Onlangs gaf de classis Apeldoorn van de CGK de CGK/NGK Arnhem ruimte om vrouwen in het ambt van ouderling en diaken te bevestigen. Dit is een gevoelige kwestie omdat binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) sinds 2014 vrouwen predikant, ouderling en diaken mogen worden. Omdat dat in christelijke gereformeerde kerken niet het geval is, kan dat in samenwerkingsgemeenten voor moeilijkheden zorgen.

Bewaar het Pand: "Het besluit is om te beginnen in strijd met de eerdere uitspraken van onze kerken. We verwijzen in dit verband naar wat de GS in 1998 uitsprak: 'Uit het geheel van het spreken van de Heilige Schrift is duidelijk dat het gezaghebbend leiding geven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.' Tevens naar de overweging dat van alle samenwerkende en samenwerkingsgemeente verwacht mag worden dat zij zich geheel zullen houden aan de in de CGK geldende kerkorde, inclusief de besluiten van de meerdere vergaderingen (1998 en 2001)."

Ook benadrukken de mannenbroeders dat er volgens hen geen Bijbelse grond voor vrouwen is om in de ambten te dienen. "Nooit eerder is het in onze kerken gebeurd dat een classis toestemming gaf voor de vrouw in het ambt. Dat er in de classis Apeldoorn op dit punt een wissel omgegaan is, is buitengewoon ernstig. Het behoeft geen betoog dat dergelijke besluiten het voortbestaan van ons kerkverband ernstig bedreigen.

Dringend willen we de classis Apeldoorn en ons allen voorhouden: 'Tot de wet en tot de getuigenis! Zo zij niet spreken naar dit Woord, het zal zijn dat zij geen dageraad zullen hebben.' (Jesaja 8:20). Naast de kerkelijke weg van een appel tegen dit besluit is dringend nodig, dat we de Heere zullen smeken om een wederkeer naar Zijn Woord, in belijdenis van onze schuld en onwaardigheid," aldus het Bewaar het Pand-bestuur.

In 1966 werd het kerkblad Bewaar het Pand opgericht met als doel de "bevordering en handhaving van de oude gereformeerde beginselen". De schrijvers in het blad zijn nog steeds bezorgd over de ontwikkelingen in eigen kerkverband. Regelmatig waarschuwen zij tegen het invoeren van liturgische en ethische vernieuwingen, waardoor in hun ogen het authentieke gereformeerde spoor in prediking en levenswandel verlaten wordt.

Lees hier de volledige verklaring op de website van Bewaar het Pand.

Lees ook: Prof. Selderhuis wil dat vrouwenbesluit CGK/NGK Arnhem wordt teruggedraaid.

Reacties

Klaas, leef je anno 2018 nog in de tijd van de kruistochten?
H
Gerard, je weet toch wel dat Open Doors nog niet zo lang geleden Kruistochten heette? In die tijd leefde ik ook al.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify