nemr

Mooi

02 november 2018 door Redactie

Nemr (9) is nooit in Irak geweest, maar wordt mogelijk uitgezet, Tim Hofman wil hem helpen

Presentator Tim Hofman heeft al ruim 48.000 handtekeningen opgehaald met een petitie voor een kinderpardon, meldt NOS. Dat betekent dat het burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer kan worden gezet. 

Hofman kwam donderdag met de petitie naar aanleiding van zijn nieuwe #BOOS documentaire 'Terug naar je eige land'. Hij vertelde erover in een emotioneel en ontroerend gesprek bij De Wereld Draait Door, waar het regelmatig stilviel uit verbazing van de realiteit waarin we leven.

400 kinderen
In die docu van een uur volgt Hofman vijf kinderen van een groep van 400 kinderen die in Nederland zijn geboren of hier al langer dan vijf jaar wonen en het land uit moeten. Dat zou psychische klachten kunnen opleveren.

'Als ik terug naar Irak moet, dan heb ik daar geen toekomst'

We maken onder andere kennis met Nemr (9) die, net als zijn broertje, in Nederland is geboren van Irakese ouders. Zijn ouders zijn destijds gevlucht uit hun thuisland, op zoek naar veiligheid en stabiliteit. 

Geen toekomst
Ze hebben na negen jaar in Nederland nog steeds geen verblijfsvergunning. "Als ik terug naar Irak moet, dan heb ik daar geen toekomst", zegt Nemr hoofdschuddend in de documentaire.

Een gevangenis
Het gezin woont in een asielzoekerscentrum (AZC). De ouders van Nemr slapen in wisseldiensten, zodat ze kunnen vluchten als ze overheid hen komt halen voor uitzetting. In de AZC is het leven volgens Nemr net een gevangenis. Nemr tegen DWDD: "Ik kan niet op vakantie, ik kan niet uit 't AZC. Het is eigenlijk een gevangenis waar je in zit. Ik kan er niet uit. Vriendjes maken heeft geen nut, want na 1,5 jaar worden we in een ander AZC gestopt."

Dus Hofman en Nemr zijn boos. Net zoals Nemr zijn er nog zo'n 400 kids. Ook voorganger Jan Wolsheimer maakt zich hier druk over.

Nemr schreef een brief aan de koning en leest het in de uitzending bij DWDD voor. Hij leest ook de reactie voor.


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Reacties

Kinderpardon komt neer op het verkwanselen van de belangen van mijn volk onder het mom van menslievendheid. Er is niets moois of goeds aan, integendeel, het is goedkope sentimentaliteit.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify