huwelijk

God

02 november 2018 door Jeffrey Schipper

Wat het huwelijk te maken heeft met Jezus die water in wijn verandert

'Waarom worden de evangeliën gebruikt om het Bijbelse huwelijk te onderbouwen? Zegt de bruiloft te Kana echt iets cruciaals over het huwelijk? Waarom zoomen de opstellers van het huwelijksformulier hier zo nadrukkelijk op in?,' schreef een man onlangs in een brief die is behandeld in de rubriek 'Pastorale vragen' van de Reformatorische Omroep (RO).

Ds. P. W. J. van der Toorn: "Wat Jezus doet op de bruiloft te Kana is niet alleen het eerste wonderteken, maar het uitgangspunt van alles wat de Heere Jezus komt doen. Het mooie is dat het begintpunt - een huwelijk - tot uiting komt in Openbaring én Genesis. De Heere Jezus laat zien dat Hij gekomen is om Bruidegom te zijn van Zijn bruidsgemeente. Bovendien is vreugde brengen, wat je op de bruiloft in Kana ziet, een doel van Zijn komst en met name tot uiting komt bij Zijn opstanding.

In het huwelijksformulier staat dat Jezus de getrouwden Zijn hulp en bijstand altijd wil bewijzen. Dan zou je kunnen zeggen dat Hij altijd nieuwe vreugdewijn wil schenken." Messemaker voeg toe: "Dat doet Hij juist op momenten dat je het niet verwacht. Bovendien staat wijn in de Bijbel vaak gelijk aan vreugde. Daarom zie ik hier ook een geestelijke laag. Veel mensen zullen herkennen dat er momenten zijn dat de wijn (vreugde, red.) in het huwelijk ontbreekt. Dat zijn momenten waarop de wijn op is. Dan is de Heere in staat om nieuwe vreugde te geven."

In de uitzending gaat de hervormde predikant uit Nijkerk ook in op de meerwaarde van het huwelijksformulier. "Bij ons dominees ontstaat het gevaar dat we in een speciale dienst het huwelijksformulier of doopformulier afraffelen. Deze briefschrijver is juist geraakt door een predikant die de intentie van het huwelijksformulier overbracht. Het is goed om ons bewust te zijn dat de formulieren niet zijn bedoeld als intro op de rest van de dienst, maar een voluit Bijbelse onderbouwing vormen van de dingen die we doen."

Van der Toorn voegt toe dat hij tijdens het oplezen van één van de formulieren rekening houdt met mensen die nooit een kerkdienst komen. "Soms voeg ik ter verduidelijking een woord toe. Als het te formeel wordt voorgelezen loop je het risico dat het een mechanisch gebeuren wordt. Laat het formulier de volle aandacht van de predikant hebben! Ik denk dat dit ook juist voor buitenstaanders belangrijk is," aldus de christelijke gereformeerde predikant uit Bunschoten.

Messemaker en Verweij behandelden deze brief in de uitzending van 20 oktober. Klik hier om de volledige uitzending terug te luisteren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher