Pakistan

Nieuws

02 november 2018 door Dick van den Bos

"Asia Bibi is vrijgekomen met hulp van een magnifieke advocaat"

Woensdag werd Asia Bibi vrijgesproken. In 2010 werd ze veroordeeld tot de doodstraf omdat ze de islam zou hebben gelasterd. Het Hooggerechtshof van Pakistan laat haar dus vrij. Jan Dirk van Nifterik van Hulp Vervolgde Christenen volgt deze zaak al lange tijd op de voet. Met hem kijken we naar de gevolgen van deze zaak.

Stichting Hulp Vervolgde Christenen is wereldwijd actief op plaatsen waar Christus-belijden onderdrukking, armoede en afwijzing tot gevolg heeft. HVC biedt vervolgde christenen gerichte geestelijke en praktische ondersteuning.

“We hebben ruim negen jaar hierop gewacht”, zegt Van Nifterik. “Het is fantastisch nieuws, ook voor haar. Maar het is wel een beetje dubbel. De protesten en betogingen tegen dit besluit zijn namelijk losgebarsten in Pakistan. Christenen moeten zich verschuilen, omdat de boosheid zich tegen hen keert. Het is enorm gevaarlijk op dit moment. De veiligheidsmaatregelen zijn enorm en Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies aangepast. Veel moslims vinden het een grote belediging voor de islam dat ze is vrijgesproken.”

Jullie hebben je actief ingezet voor Bibi. Welke rol heeft HVC in de vrijspraak gespeeld?
“Allereerst hebben we de afgelopen jaren veel gebeden en ook andere opgeroepen te bidden voor Asia Bibi. Daarnaast hebben we altijd één op één contact gehad met de advocaat van Asia Bibi. We hebben hem betaald om dit werk te doen en we hebben ook zijn beveiliging betaald. Daarnaast hebben we de kinderen van Bibi kunnen onderhouden en haar man geholpen. Ook heeft Stichting HVC de afgelopen jaren met petities en betogingen geprobeerd deze zaak voor het voetlicht te brengen. Door haar advocaat te betalen, hebben we echt het verschil kunnen maken.”

"Veel moslims vinden het een grote belediging voor de islam dat ze is vrijgesproken."

Sinds 2015 is de doodstraf voor Bibi opgeschort – wat heeft het tij doen keren voor Bibi?
“Onze advocaat heeft voortreffelijk goed werk geleverd. Hij heeft aangetoond dat in de verklaringen flink gelogen is. Hij had een verdediging van ruim een uur lang en met goede bewijsvoering heeft hij haar goed verdedigd. Dat was in deze zaak erg belangrijk.”

Dus in Pakistan kun je een eerlijk proces krijgen, blijkt hieruit?
“Nou, niet per se. Maar in dit proces konden ze niet makkelijk rommelen, omdat het wereldwijd onder de aandacht was. Zelfs de paus heeft zich uitgesproken, en Australië dreigde met sancties. Maar normaal gesproken kun je een agent makkelijk omkopen om een fraudeleus verhaal te maken.”

Gaat dit effect hebben op andere processen die er lopen?
“We hopen dat deze uitspraak nagevolgd wordt in andere zaken. De tactiek die wij hebben toe gepast, is om direct ter plekke een advocaat te regelen. Op die manier kun je druk zetten op de zaak en voorkom je fraude. Daarnaast is het belangrijk dat rechtszaken als deze goed worden voorbereid. Stichting HVC steunt een aantal vergelijkbare zaken, we hopen ook deze mensen vrij te krijgen.”

Ze is vrijgesproken, kan dit nog teruggedraaid worden?
“Nee, bij het Hooggerechtshof is geen beroepsmogelijkheid meer. Het plan is nu om haar het land uit te krijgen.”

Hoe reageert de overheid op het feit dat er rellen uitbreken vanwege de uitspraak?
“Zij treffen volop maatregelen – met politie en militairen. Ze proberen alles eraan te doen om de betogingen de kop in te drukken. Ze willen voorkomen dat de vlam in de pan slaat.”

Blijf hier op de hoogte van de situatie in Pakistan en klik hier om christenen in Pakistan te ondersteunen.

Reacties

B
https://www.churchinchains.ie/news-by-country/south-asia/pakistan/pakistan-asia-bibi-barred-from-leaving-country/Hier lezen we, dat de advocaat van Asia Bibi uit Pakistan is gevlucht om zijn leven te redden!

Dat zouden ze bij HVC moeten weten; hoe dan ook, het staat niet in bovenstaand CIP/HVC bericht, wel op genoemde link.

Verder noemen ze bij HVC het beest ook niet bij de naam, maken niet duidelijk dat de koranallah totaal wat anders is dan JHWH.

Ik heb ze daar eerder al op aangesproken.

Shalom

Ben Kok (j-chr. pastor)

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher