God

06 november 2018 door Matthijn Doekes

God geeft ons handvatten om los te laten

Toen God Abraham riep, zei Hij hem gewoon te gaan. Waarheen? God vertelde het niet.
En dat doet Hij opvallend vaak: Hij geeft je net genoeg visie om te gaan voor dat moment, maar niet de 'over all picture'. En wij mensen willen zo graag die controle houden.

Stel je voor dat iemand je belt en zegt: ga naar buiten. Het eerste wat je vraagt, is: waarheen? of: welke kant op? Het lijkt volkomen zinloos om maar gewoon te beginnen met lopen, zonder dat je het doel weet. Alleen al de gedachte: wat moet ik meenemen? Ga ik ver? Heb ik een jas nodig? Een paraplu? Maar de stem aan de lijn zegt alleen maar: ik zal het je wel laten zien als het zover is.

Een roeping hoeft ook niet iets voor het leven te zijn. Het kan ook periodiek zijn en uiteindelijk iets heel anders worden.

Zo gaat het ook met roeping. God heeft een plan met ieders leven. Dat horen we zo vaak en ik geloof ook dat dat zo is. Waar wij echter onze levensloop willen plannen, door studie, daarna baan, partner, kinderen etcetera, laat God ons elke keer maar een fractie zien van Zijn plan. Een roeping hoeft ook niet iets voor het leven te zijn. Het kan ook periodiek zijn en uiteindelijk iets heel anders worden.

Sommige mensen krijgen een droom zoals Jozef: hij voorzag iets in de toekomst, maar had geen idee van alles wat hij moest doorstaan om daar te komen. Stel je voor dat je een droom krijgt van God, dat je Hem ervoor wil vertrouwen, en dat je dan 20 jaar later pas die droom werkelijkheid ziet worden.
Ondertussen heb je in een put gezeten, ben je verraden, verkocht, vals beschuldigd en gevangengezet. De meeste van ons zouden dan denken: dit is vast en zeker Gods plan niet. Ik moet wel gezondigd hebben of een foute weg ingeslagen. Ik zal God wel verkeerd begrepen hebben.

God geeft ons slechts een deel van onze toekomst omdat Hij wil dat wij leren afhankelijk te zijn van Hem. Gehoorzaamheid, geduld, vertrouwen... moeilijke dingen voor mensen, zeker in deze tijd. Maar God is onveranderlijk. We kunnen Hem nog net zo vertrouwen als de mensen in de Bijbel.

Als je daar moeite mee hebt, word je gefrustreerd. Als ik iets van God kreeg uit de Bijbel, dan was het vaak heel kort en nog niet verhelderend. Dan was het antwoord bijvoorbeeld: 'Ten dien tijde zal Ik het je laten zien.' Daar werd ik helemaal gek van. Wat heb ik daar nou aan, Heer??

Vertrouwen. Het is het moeilijkste wat er is voor iemand die de controle wil houden.

En helemaal als Hij aangaf dat er moeilijke tijden aankwamen: Als je door het water gaat, zul je niet verdrinken, als je door het vuur moet gaan, zal je niet verbranden... Die tekst heeft me heel lang boos gemaakt. Want WAAROM moet ik nou weer door het water? Of door het vuur? Heb ik nog niet genoeg meegemaakt? Ik wil ook wel eens een makkelijke route!

Vertrouwen. Het is het moeilijkste wat er is voor iemand die de controle wil houden. Ik wil God begrijpen. Eerst mag Hij me uitleggen wat we gaan doen, dan volledig uit de doeken doen waarom we dat gaan doen en dan een plattegrond graag van het werkgebied. Dan ga ik er vol voor, Heer.
Maar dat is geen vertrouwen. En God is niet te manipuleren.

God geeft ons tijdelijke handvatten om mee te werken. We moeten ze vast houden met het idee ze ook weer los te moeten laten op een bepaald moment. De mens verlangt naar structuur, dus het loslaten van handvatten is erg moeilijk. Sommige komen niet verder, omdat ze vast blijven houden aan iets wat God ze heeft gegeven, maar wat eigenlijk tijdelijk was. Ze houden vast aan de formule, maar laten onbedoeld degene die de formule gaf, los, omdat ze beide handen nodig hebben om te willen houden wat ze kennen.

Elke keer weer die overgave: 'Heer, ik geef het aan U, dit leven, deze handen, mijn tijd. Doet U ermee wat U wil. Ik zal wederom gaan waar U me stuurt.' En hoe vaak is het dan niet zo, dat God je een richting geeft die je niet had verwacht, een roeping waarvan je dacht er geen aanleg voor te hebben.
Je zekerheid opgeven voor onzekerheid. We kunnen God meestal niet begrijpen en de hele 'picture' krijgen we sowieso niet in dit leven. Laat los en laat God.

Matthijn Doekes is een voormalig gospelrapper en is voor vragen of opmerkingen per e-mail bereikbaar. Bezoek hier zijn weblog.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher