Jair Messias Bolsonaro
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 november 2018 door Trouw

'Christenen hielpen extreem-rechtse president Brazilië in het zadel'

Zo’n 20 procent van de Brazilianen rekent zichzelf tot de evangelicals, en hun aantal groeit snel. De invloed van deze christenen heeft Jair Messias Bolsonaro geholpen om president te worden, schrijft het dagblad Trouw.

De extreem-rechtse Bolsonaro, zelfverklaard katholiek, mikte openlijk op die steun van het evangelische electoraat. Vorig jaar toog hij naar Israël om zich te laten dopen in de rivier de Jordaan bij de Assemblies of God, het grootste verband van verschillende pinksterbewegingen ter wereld. Met zijn anti-abortuscampagne veroverde de president ook veel evangelische harten. Bovendien koos hij voor de verkiezingsslogan: 'Brazilië boven alles, God boven allen.'

De prominente evangelische pastor Silas Malafaia nam het voor Bolsonaro op tijdens de verkiezingscampagne. “In Brazilië hebben we een macho als hem nodig, die alle normen en waarden van het christelijke gezin verdedigen.” Maar liefst 61 procent van de evangelicals gaf begin deze maand aan op hem te zullen stemmen. Landelijk kreeg hij 55 procent van de stemmen.

Lees hier het volledige artikel op de website van Trouw.

Reacties

Een verademing dat hij Brazilië mag leiden.

Opzienbarend is het ook.

Hij is nou niet bepaald het prototype van:

Globaliserende

Genderneutraliteit

Israël boycotten

Homolobby.Dus ja een andere wind
S
En als de media uit moeten leggen waarom er op hem gestemd wordt dan wordt het samengeperst tot een paar termen: economie malaise, enorme corruptie en enorme criminaliteit. Maar zouden we dit hier ook willen?? Teveel media nemen deze 3 dingen als vanzelfsprekend, bijna normaal, en gaan (bijna systematisch) focussen op dat hij flirt met dictators, op nep-nieuws aspecten etc.. En hoe eng en hoe gedesïnformeerd mensen wel niet moeten zijn als ze op hem stemmen. De media moeten informeren (incl. economische achtergronden!) en kiezers niet framen.
S
De onderliggende discussie komt niet of te weinig aan de orde. Willen we meer globaliseringsbeleid en/of liberalisering of niet? Tot nu toe komen teveel media geeneens aan deze vraag toe en gaan ze mee met (of creëren ze) het beeld dat mensen populistisch (inclusief onze oude SP!), extremistisch (of racistisch) of alt right zijn. Alleen omdat mensen echt niet meer liberalisering of globalisatiebeleid willen: er zit hier zowel een sociaal-economische (race to the bottom) als een sociaal-culturele component (taboe op man/vrouw verschillen) aan!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.