Ruben van Zwieten

Nieuws

01 november 2018 door Jeffrey Schipper

Dominee die pastoraal werk onder superrijken verricht te gast bij DWDD

Ruben van Zwieten (35) is initiatiefnemer van De Nieuwe Poort. Als ondernemer en predikant verenigt Ruben de twee beroepen die Nederland groot hebben gemaakt: de dominee en de koopman. Woensdagavond vertelde hij aan tafel bij De Wereld Draait Door (DWDD) over zijn bijzondere roeping en hoe de ontkerkelijking doorzet.

De predikant verricht "pastoraal werk aan de bovenkant van de samenleving", onder mensen die heel veel geld verdienen, maatschappelijk grote successen boeken en ondertussen gevoelsarm zijn. Ruben: "Deze mensen worden neergezet als maatschappelijk sterke mensen in fantastische maatpakken en leaseauto's. Ze zijn enorm rijk gezegend. De vraag is wat zij ermee doen. Houden ze die zegen voor zichzelf of delen ze hun rijkdom om tot zegen te kunnen zijn?"

Bekijk het volledige gesprek:

Reacties

J
Stichting De Nieuwe Poort

DOEL:

Het bevorderen van ware medemenselijkheid in de samenleving in zowel Amsterdam als Rotterdam vanuit bijbels-humanistische inspiratie.HOE:

"...deelnemers aangezet worden tot:

1) reflectie op levensvragen en

2) hun rol in de maatschappij en/of

3) waarbij de ontmoeting met de andere mens en/of

4) de herontdekking van de taal van de verbeelding centraal staat."Hoe BREED zou de weg achter deze "nieuwe poort" zijn??
REAGEER
J
Van Zwieten is getrouwd en woont in Amsterdam. In kerkelijk opzicht behoort de ondernemer-predikant tot de -vrijzinnige stroming - binnen de PKN.Als je al te radicaal afscheid neemt van religie, loop je het risico dat je ook de belangrijkste bron verliest:

de Bijbel, die bibliotheek van betekenisvolle verhalen.Door uit die bron te blijven drinken ben je toegerust en bemoedigd om steeds maar weer een eigen standpunt in te nemen

dat de ene keer voorbijgaat aan de liberaal en

de andere keer voorbijgaat aan de socialist.’
J
[Van Zwieten] volgde het talentenklasje van campagnebureau BKB en een opleiding tot predikant bij de Protestantse Theologische Universiteit. ‘Over de Bijbel ligt al een dikke laag stof, en wat mij betreft is die stof daar tot een dikke laag teer geworden.’Een vraag aan Van Zwieten:

Speelt het contact met God daar nog een rol in?"... het moet hier en nu gebeuren, niet in een leven na dit leven....

Ik zoek bezinning op de wereld waarin we leven.

We moeten nadenken over gelijkheid, vrijheid, broederschap."

(bron VN.nl)

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher