Thierry Baudet

Nieuws

02 november 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom Thierry Baudet gaat spreken in een Amsterdamse kerk

Op zondagavond 11 november 2018 zal tv-coryfee Andries Knevel met Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet en ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind in gesprek gaan over Politiek, Geloof en Amsterdam bij Baptistengemeente De Verbinding in Amsterdam-West. Gastheer Joël Boertjens, voorganger van De Verbinding, vertelt over de aanleiding van deze verbindingsspecial.

“Iedere maand organiseren we op zondagavond een special over een geloofsthema. Allerlei onderwerpen en verschillende mensen komen aan bod. Stef Bos, Dwight Dissels en Wibi Soerjadi hebben bij ons muziek gemaakt. Ook waren onder andere terreurdeskundige Beatrice de Graaf en evolutiebioloog Ruben Jorritsma te gast. Tijdens onze specials krijgt het publiek de gelegenheid om inhoudelijke vragen te stellen.”

Waarom hebben jullie Joël Voordewind en Thierry Baudet uitgenodigd?
“In vier verbindingsspecials willen we de komende tijd christenen in gesprek laten gaan met mensen die zichzelf niet expliciet christen noemen. We zijn ervan overtuigd dat het hele waardevolle gesprekken kan opleveren over grote thema's als de zin van het leven en geloof.

Joël Voordewind hebben we benaderd omdat hij heel bewust vanuit zijn christen-zijn op politiek gebied zijn geloof handen en voeten geeft. Thierry Baudet heeft ooit een mooi interview gehad met Café Weltschmerz en daar verteld over de waarde van cultuurchristendom. In een ander interview heeft hij zich nog persoonlijker over het christendom uitgelaten en zelfs aangegeven dat hij ervoor open zou staan om gedoopt te worden. De special is een mooie gelegenheid om te vragen wat het cultuurchristendom voor hem inhoudt en om meer over zijn drijfveren te horen.”

Sommige christenen vinden het ongepast om Thierry Baudet in de kerk uit te nodigen omdat hij in hun ogen een omstreden politicus is. Wat zeg je tegen hen?
“Ik kan me de zorgen voorstellen, maar begrijpen doe ik het niet. Het valt mij op dat die kritiek vooral afkomstig is mensen die aangeven op zoek te zijn naar verbinding. Als je voor verbinding bent, is het juist razend interessant om te horen wat iemand als Baudet beweegt. De dialoog aangaan doe je niet alleen met mensen uit je eigen clubje.”

Boertjens voegt toe dat de politiek leider van FvD met de special niet op het schild wordt gehesen. “We zijn als De Verbinding geen Forum voor Democratie-kerk en ook geen ChristenUnie-kerk. Bij ons zul je ook nooit folders aantreffen om een politieke partij te promoten. We willen geen uithangbord zijn van welke partij dan ook. Als kerk zijn we politiek en maatschappelijk betrokken en mogen dat op deze manier laten zien.”

De special gaat over politiek, geloof en ook over Amsterdam. Onlangs ben je in het nieuws te zien geweest omdat een aantal gemeenteleden uit jullie kerk bedreigingen uit islamitische hoek ontvangen. Kom dit tijdens het gesprek ook aan de orde?
“Als kerk hebben we het debat niet voorgekookt. Politiek, Geloof en Amsterdam vormen een kapstok. Natuurlijk ben ik als voorganger benieuwd naar de visie van Baudet op dergelijke ontwikkelingen in onze stad. Andries Knevel en het publiek zijn vrij om daar vragen over te stellen.”

Het zou goed kunnen dat bezoekers hier en daar een Bijbeltekst tegen het lijf lopen. In hoeverre is deze special ook een middel om mensen in aanraking te brengen met het evangelie?
“Iedereen weet dat het plaatsvindt in de kerk en wat onze boodschap is. Ik kan oprecht zeggen dat we iedereen verwelkomen en en bezoekers echt niet met Bijbelteksten zullen bekogelen. Deze specials lijken mij relevant voor allerlei mensen, ook niet-gelovigen. Uiteindelijk is iedereen geïnteresseerd in de zin van het bestaan. Mijn wens is dat we mensen met onze avonden zullen inspireren op dit gebied.”

Wanneer is de verbindingsspecial geslaagd?
“Als er een integer gesprek heeft plaatsgevonden over de waarde van geloof, zowel op algemeen als op persoonlijk vlak. Dan is de kans groot dat mensen geïnspireerd naar huis gaan.”

Lees hier meer over de verbindingsspecial in Amsterdam.

Reacties

g
Mooie gelegenheid om Voordewind even te vragen waarom de ChristenUnie Israël in de steek laat
Dit is nieuw voor mij, in welk opzicht laten ze Israël in de steek?
T
Ik vind het goed dat de heer Baudet is uitgenodigd. Want als je voor verbinding bent nodig je óók mensen uit, die een eind buiten je groep staan.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify