huwelijk ring

Dagelijks leven

02 november 2018 door Josefien Verschuure

Tot de dood ons scheidt

Sinds een paar dagen ben ik de trotse drager van een verlovingsring. Toen mijn vriend me vroeg, twijfelde ik geen seconde: “Ja, natuurlijk wil ik met je trouwen!” Toch is een huwelijksaanzoek na nog geen anderhalf jaar een relatie enigszins ongebruikelijk.

Trouwen voordat je samengewoond hebt, wordt als heel onverstandig gezien. Trouwen in gemeenschap van goederen is niet eens meer de standaard. Als je trouwt moet je eigenlijk al nadenken over het moment van je scheiding.

Natuurlijk wordt er van de meeste bruiloften wel een heel leuk feest gemaakt. Denk maar aan de mooie locatie, de trouwringen, de jurk. Op zo’n dag wordt niets aan het toeval overgelaten. En ook ik heb zin in om er samen met mijn vriend een mooie dag van te maken!

Als je trouwt moet je eigenlijk al nadenken over het moment van je scheiding.

Maar als het goed is, draait een bruiloft niet om het feest, maar om het hele leven dat daarna volgt. Als het goed is, houdt de belofte ‘tot de dood ons scheidt’ heel wat meer in dan ‘zolang we er zin in hebben’. Het betekent niet dat we alleen in goede tijden - zolang het leuk is - het samen volhouden. Nee! Juist ook als het niet zo goed gaat, zou deze belofte een baken in zee moeten zijn.

Als zo’n 40 procent van de huwelijken uitloopt op een scheiding, betekent dat toch niet dat we dan maar niet moeten trouwen? Juist een huwelijk is de ultieme plaats om je open te stellen, om jezelf letterlijk én figuurlijk bloot te geven. Binnen een huwelijk kun je falen en hoef je niet altijd op en top te presteren. Dit allemaal omdat je niet bang bent dat je partner je zomaar verlaat.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Maar wat dan? Als een huwelijk je niet meer gelukkig maakt, moet je het dan volhouden? Wat mij pijn doet, is dat er actief reclame wordt gemaakt voor echtscheidingen of voor 'oplossingen' als Second Love. In de huidige samenleving draait het vooral om ons eigen geluk. Het wordt tijd dat we weer kiezen voor de liefde. En dan bedoel ik de liefde, zoals Paulus die beschrijft in 1 Korinthe 13. Daar schrijft hij bijvoorbeeld: “de liefde zoekt zichzelf niet” en “de liefde verdraagt alle dingen.”

ls het goed is, houdt de belofte ‘tot de dood ons scheidt’ heel wat meer in dan ‘zolang we er zin in hebben’.

Natuurlijk moeten we het huwelijk niet romantiseren of idealiseren. We hoeven niet te verzwijgen dat er huwelijksproblemen zijn. Maar, in zulke gevallen is er vaak hulp! Vaak genoeg zijn er mogelijkheden om weer tot elkaar te komen en elkaar weer te vinden. Hulp vragen zou de standaard moeten zijn, in plaats van de boel te laten escaleren en tenslotte kiezen voor een echtscheiding met alle gevolgen van dien.

Laten we het eens omdraaien. Laten we eerst eens kiezen voor het geluk van de ander en daarna voor het geluk van onszelf. De ik-norm van de samenleving zou niet onze norm binnen het huwelijk moeten zijn. Als je trouwt, beloof je immers om voor elkaar te zorgen, elkaar lief te hebben én elkaar trouw te blijven. Alleen zo kan ‘tot de dood ons’ scheidt weer waarde krijgen en waarheid worden.

Josefien Verschuure is secretaris bij SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher