tractor

Dagelijks leven

31 oktober 2018 door Jan-Pieter Bijnagte

Laten we dankbaar zijn voor onze Nederlandse boeren

Deze maand was het ‘thank a farmer day’. Best kans dat je hier zijdeling iets van meegekregen hebt. Mocht dit niet het geval zijn, dan wil SGP-jongeren hier alsnog je aandacht op vestigen.

Want de Nederlandse agrarische sector is er één om trots op te zijn! Boeren en tuinders komen voor uitdagingen te staan waar wij als consument geen weet van hebben. Toch lukt het ze steeds maar weer om schitterende eindproducten af te leveren en Nederland te voorzien van voedsel.

Voor welke uitdagingen komt een boer zoal te staan? Op dit moment valt de opbrengst van de akkerbouwgewassen behoorlijk tegen. Reden hiervoor is de warme zomer die we gehad hebben en waarvan de meeste mensen lekker hebben kunnen genieten. Voor de boeren betekent zo’n periode echter een bult extra werk, om de gewassen toch door de droge periode ‘heen te slepen’.

Waarde van de sector
Als we kijken naar de economische waarde van de agrarische sector, zien we ook cijfers die ons doen duizelen. 10% van de Nederlandse beroepsbevolking is betrokken bij de voedselproductie en de landbouw. De boeren en tuinders vormen dus eigenlijk een basis waarop talloze mensen werk hebben.

Ondernemen bij moeilijke prijzen
De prijzen die in de winkel voor producten gevraagd worden en de prijzen die de boeren voor hun producten krijgen, liggen nogal eens flink uit elkaar. In sommige jaren kan het voor de boeren moeilijk zijn om zelfs maar de kostprijs van een product terug te verdienen.

Laten we het gevarieerde aanbod dat we in Nederland tot onze beschikking hebben ook blijven zien als een grote vrijheid die we hebben.

Toch blijven de Nederlandse boeren en tuinders enthousiast en bevlogen bezig om ons van gezond, veilig en voldoende gevarieerd voedsel te voorzien. Met veel innovatieve oplossingen en nieuwe ideeën weten deze ondernemers toch steeds weer een stapje verder te komen.

Vrijheid om te kiezen
In Nederland was het thema van de thank a farmer day: ‘ons voedsel, jouw vrijheid’. Laten we het gevarieerde aanbod dat we in Nederland tot onze beschikking hebben ook blijven zien als een grote vrijheid die we hebben. Laten we die vrijheid ook op waarde schatten en deze waarderen.

Vaak zie je dat vragen over de manier van produceren in de media (onterecht) voor discussie zorgen over de veiligheid en de betrouwbaarheid van ons voedsel. Boeren willen met plezier uitleggen waarom ze bepaalde keuzes maken en waarom ze voor een bepaalde manier van voedsel produceren hebben gekozen.

Vrijheid om te produceren
Laten we ook de boeren de vrijheid gunnen om met passie op hun manier ons voedsel te produceren. Of het nu gangbaar of biologisch geproduceerd wordt, in Nederland kun je er van op aan dat telers op een verantwoorde en veilige manier ons voedsel produceren. Mocht je toch vragen hebben, stel die dan gewoon aan een boer in je omgeving, en niet aan organisaties die er belang bij hebben om boeren tegen te werken, Maar vergeet zeker niet om de boer eerst te bedanken voor alle moeite die hij in ons voedsel stopt!

Jan-Pieter Bijnagte is commissielid Duurzame Ontwikkeling en Landbouw bij SGP-jongeren.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher