Huwelijk

Dagelijks leven

05 november 2018 door Dick van den Bos

"Je kunt niet op de automatische piloot een goed huwelijk hebben"

“Het is belangrijk om er bij stil te staan hoe mooi het huwelijk is en waarom je bij elkaar gekomen bent. Dat moet je soms bewust even doen. Anders vliegt het leven aan je voorbij. Je wordt dan opgeslokt met dagelijkse bezigheden. Als je dan in een conflict terechtkomt en je lost het niet goed op, dan verlies je de verbondenheid met elkaar. Houd daarom elkaar in het oog.”

De Betteld is een christelijke camping en conferentiecentrum waar God centraal staat. Het is een plek waar je je kunt terugtrekken uit je dagelijkse bezigheden, en je kunt richten op God de Vader.

Dat zegt Paul Heiligenberg, die samen met zijn vrouw Marjolein een Samen Meer huwelijksweekend aanbiedt op de Betteld. Daarbij leer je om beter te communiceren, inzicht te krijgen in conflicten en samen meer van je seksuele leven te genieten.

Paul legt uit waarom het zo belangrijk is om altijd kritisch te blijven werken aan je huwelijk. “Het risico dat je vervulling buiten je huwelijk gaat zoeken, is daarmee ook groter. Uiteindelijk kan dit dan tot een scheiding leiden.” Paul verwijst naar zijn eigen huwelijk. “Als we langs elkaar heel leven, dan geeft dat irritatie. Je verliest visie en zin in het leven. Je bent alleen maar werkgericht. Zo’n seminar op de Betteld helpt ons ook weer om gemotiveerd te blijven. Zo neemt negatief denken en irritatie het niet over en blijf je uit de negatieve spiraal.”

“Het risico dat je vervulling buiten je huwelijk gaat zoeken, is daarmee ook groter. Uiteindelijk kan dit dan tot een scheiding leiden.”

1) Leer beter communiceren
“Hier gaan we oefeningen over doen op het weekend. Mensen mogen zelf onderwerpen bedenken, als het gesprek maar open is. Meestal gaat het verkeerd als je stopt met communiceren. Dan neemt je fantasie het over en kun je gaan invullen wat de ander bedoelt. Wederzijdse communicatie laat de ander uitleggen wat hij/zij nu precies bedoelt en waar die persoon behoefte aan heeft.”

En hoe je dat doet? “Ga samen op de bank zitten en vraag hoe zijn of haar dag was, of hoe hij of zij zich gedurende de dag voelde. Dat klinkt simpel, maar het schiet er vaak bij in. Je kunt week in week uit samen in huis leven, zonder elkaar echt gesproken te hebben. En als je irritaties hebt, ga je elkaar ook nog bewust ontwijken. Je bent dan zo een maand verder. Zulke problemen gaan niet zomaar voorbij! Je moet eraan werken.”

“Het komt misschien heel organiserend over om dit aan te pakken, maar als je het geen tijd en prioriteit geeft, vervalt het.”

Paul heeft nog een laatste tip. “Het gaat er nooit om wie er gelijk heeft. Het gaat erom dat je elkaars hart hoort en samen een veilige band schept. Dat je zegt: ik wil gewoon horen wat er in jou om gaat.”

"Je moet nooit de behoefte hebben om de ander te willen veranderen. Waardeer juist de verschillen."

2) Samen meer inzicht krijgen in conflicten
“Meestal is het verschil in persoonlijkheden heel belangrijk om hier achter te komen. Je kunt dominant zijn of stabiel, meer introvert of extravert. Je hebt mensen die alles tegelijk willen doen of mensen die meer houden van rust en regelmaat. Vaak helpt het om dat van elkaar te begrijpen. Zo weet je ook waar de ander behoefte aan heeft. Je moet nooit de behoefte hebben om de ander te willen veranderen. Waardeer juist de verschillen.”

3) Samen meer genieten van seks
“Als je relatie emotioneel beter wordt, dan groeit ook de seksuele relatie. Het is goed om hier als volwassen christenen over te praten! Waar lopen anderen tegenaan in hun seksuele leven? Hoe houden we het leuk samen? Emotionele verbondenheid is vaak de sleutel om over dit mooie onderwerp in gesprek te gaan en hier meer van te genieten.

De meeste echtparen gaan na het weekend met een verdiepte relatie en een nieuwe verliefdheid weer naar huis. En soms horen we later dat het weekend een langdurig positief effect op hun huwelijk heeft gehad. Vooral als mensen het advies opvolgen om elk jaar eens een weekend voor huwelijksopbouw uit te trekken!"

Klik hier om je op te geven voor het huwelijksweekend

Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher