Wendy Keur

God

07 november 2018 door Dick van den Bos

"Veel vrouwen denken dat ze nooit een held kunnen worden"

“Mannen hebben vaak hele andere uitdagingen dan vrouwen. Wat we bij vrouwen vaak zien is dat ze zichzelf met andere vrouwen vergelijken en daar onzeker van worden. Wij willen vrouwen graag inspireren om zichzelf te omarmen”, dat zegt Wendy Keur van de ICF kerk in Leiden. Ze organiseren in november de Ladies Lounge om vrouwen op te bouwen.

Het thema van de Ladies Lounge is 'Brave', oftewel 'Moed. Volgens Wendy is het heel belangrijk dat vrouwen deze boodschap horen. "Veel vrouwen denken namelijk dat ze nooit zo’n held kunnen worden als de mensen om hen heen. Terwijl God ons allemaal als held heeft gemaakt, en hij moedigt ons aan om moedige stappen te zetten. Voor de één is dat een groot podium, voor de ander is dat een druk gezin.”

“Je merkt dat vrouwen – vaker dan mannen – soms naar elkaar kijken met ogen van veroordeling of jaloezie."

“Tijdens dit weekend is er veel ruimte om, met een bak koffie, dit persoonlijk te maken en angsten en uitdagingen te bespreken met elkaar.”

Wat zie je ervan om je heen dat vrouwen te maken hebben met onzekerheid?
“Je merkt dat vrouwen – vaker dan mannen – soms naar elkaar kijken met ogen van veroordeling of jaloezie. Juist als je elkaar ziet uitblinken, kan dat een gevoel geven dat je zelf tekortschiet. Ik ben zelf niet in de kerk opgevoed en ik wist ook niet hoe je door de ogen van God naar jezelf kan kijken.”

Hoe heb je zelf met deze onzekerheid gedeald?
“Net zoals iedere puber had ik mijn onzekerheden. In deze tijd kwam ik wekelijks bij een meidengroep van de kerk en stelde oneindig veel vragen over het geloof en het leven. Elke week baden wij ook specifiek voor punten waardoor ik God persoonlijk leerde kennen en het moment aanbrak dat ik Jezus uitnodigde om in mijn hart te komen.

Ik begon te geloven dat ik intens geliefd ben door God en dat hij mij precies heeft gemaakt zoals Hij wilde. Dat heeft veel onzekerheid weg gehaald. Voorheen voelde ik mij niet altijd comfortabel in mijn kleding, zwemkleding vermeed ik liever. Maar nadat ik God had leren kennen, besefte ik mij toen: ik ben mooi zoals ik ben. Als God mij dunner had gewild, dan had Hij dat gedaan. God heeft me zo gemaakt en dat is heel belangrijk. Het is 15 jaar geleden, maar ik heb veel onzekerheid verloren door dit besef.”

“We willen ook dat dit tijdens de Ladies Lounge duidelijk wordt. Dat vrouwen beseffen: ik ben zo mooi gemaakt. Of dat vrouwen beseffen dat waar ze mee bezig zijn heel goed is. Dat als je een moeder bent, je beseft: wat ben ik eigenlijk een held dat ik zo goed voor mijn kinderen zorg. Maar ook dat als je een passie hebt voor een eigen bedrijf, je daarin geschiedenis kunt schrijven met Jezus.”

“Vanuit deze gedachte kun je ook nadenken om weer moedige stappen te zetten. Om misschien nieuwe dromen of verlangens in je hart te zien opkomen.”

"Ik begon te geloven dat ik intens geliefd ben door God en dat hij mij precies heeft gemaakt zoals Hij wilde."

Hoe is jouw leven veranderd door het besef dat je waardevol bent?
“Ik dacht altijd dat het goed is om onzeker te zijn, omdat het een soort nederigheid is, dacht ik. Maar ik kwam erachter dat God heel anders kijkt. Hij wil dat je in je identiteit gaat staan en gaat beseffen dat God grote gedachten over je heeft en dat het mooi is zoals je bent. Op die manier ben je minder op jezelf gericht. Als je onzeker bent, kijk je namelijk sneller naar jezelf en je eigen zwakheden. Maar God wil dat we op Hem gericht zijn en vanuit daar hele mooie kanten van onszelf gaan zien.”

Sommige mensen geloven al veertig jaar in God, maar hebben nog steeds een negatief zelfbeeld. Wat zou je tegen hen zeggen?
“In de Psalmen staat dat God je gemaakt heeft in de moederschoot. Hij heeft je uniek gemaakt, met liefde en zorg. Als je dat beseft, dan geeft dat heel veel kracht. Als God zo over je denkt, hoe bijzonder is dat niet?”

Je moedigt vrouwen ook aan om grote stappen te zetten. Waarom is dat zo belangrijk?
“Dat is heel belangrijk, omdat dat het plan is dat God voor je heeft. Dat plan is groter dan onze plannen. Ik zal een voorbeeld geven. Ik zong altijd enthousiast mee in de kerk, maar ik vond niet dat ik kon zingen. Op een gegeven moment vroegen ze me: wil je auditie doen voor het aanbiddingsteam? Normaal gesproken had ik nee gezegd, maar ik bedacht me toen: als God het wil gebruiken, wie ben ik dan om nee te zeggen?"

"Ik bad tot God: ‘Geef me een goede stem als U het wil, en als U het niet wil, maak me dan heel erg verkouden.’

"Ik bad tot God: ‘Geef me een goede stem als U het wil, en als U het niet wil, maak me dan heel erg verkouden.’ Uiteindelijk ben ik in de band gekomen en ik ben nu al 8 jaar aanbiddingsleider. Dat vind ik nog steeds een wonder. God heeft dit talent in mij naar boven gebracht. De week na de eerste keer dat ik zong, moest ik in mijn eentje zingen omdat de andere zangeres ziek was. Zo snel ging het.”

Hoe ziet zo’n Ladies Lounge eruit?
“Er zijn veel verschillende sessies met worship, games, theater en dans. Bijzonder is de komst van Susanna Bigger (grondlegger van ICF), Lia Chan die per video aanwezig zal zijn en Mirjam Spaanderman (voorganger van ICF in Nederland) die een zal input geven. Het event is groot, maar voelt heel persoonlijk. Vrouwen uit de kerk zullen ook hun ervaring delen over dappere stappen in hun leven. Bijvoorbeeld dat ze een bedrijf zijn begonnen of andere mooie stappen hebben genomen. Daarnaast is er veel ontspanning met specials zoals een tweedehandswinkel, schoonheidssalon, cocktailbar en vrouwen kunnen zelf ook creatief aan de slag.”

Tickets zijn verkrijgbaar via deze website.

Reacties

J
Ik ken maar een Held. Meer dan genoeg.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher