invictus

Mooi

30 oktober 2018 door Shehera Vega Sánchez

Australië ontroerd door omhelzing van Nederlandse Invictus-atleet

Australië is in de ban van Edwin Vermetten, de Nederlandse Bosnië-veteraan. Tijdens een tenniswedstrijd hielp Vermetten zijn teamgenoot Paul Guest toen de Brit in paniek raakte door een overvliegende helikopter.

De omhelzing maakt duidelijk dat de Invictus Games niet alleen maar draaien om winnen. Deelnemen is belangrijker dan winnen, dat schrijft de NOS. De wedstrijden zijn bedoeld voor gewonde militairen. Ze zitten in rolstoelen, missen armen en benen of hebben te maken met ernstige psychische klachten.

Kameraadschap
Toen Guest in paniek raakte, haastte Vermetten zich naar hem toe om hem te troosten. Met de voorhoofden tegen elkaar gedrukt zongen ze het lied ‘Let It Go’ uit de Disney-film Frozen. Voor de heldhaftige actie ontving Vermetten een speciale prijs uit handen van de Britse prins Harry. “Zo ziet kameraadschap eruit”, zei de prins.

'Zo ziet kameraadschap eruit'

Guest (53) raakte in 1987 gewond toen hij als landmijnspecialist diende in Noord-Ierland. Hij heeft een posttraumatische stressstoornis waardoor het geluid van de helikopter een herbeleving veroorzaakte. Die herbeleving was zo heftig dat hij niet kon serveren. “Kijk me in mijn ogen en zing het lied uit Frozen", zei Vermetten over zijn oplossing. "Dit was het moment waarop hij het los kon laten. En dat deed hij, hij liet het allemaal gaan."

Ontroering
Daarna wonnen de twee hun wedstrijd. Het moment ontroerde veel toeschouwers op de tribunes, maar ook Australië is ontroerd door het kameraadschap. Wat een voorbeeld voor ons christenen!

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher