Ds. R. W. Mulder

God

30 oktober 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. R. W. Mulder vindt separerend preken belangrijk: "Niet iedere kerkganger is een kind van God"

Binnen de reformatorische gezindte vinden veel mensen separerend preken heel belangrijk. "Ik krijg het idee dat het te maken heeft met gelovigen en ongelovigen onder de toehoorders, maar zie niet in waarom dat benoemd zou moeten worden en hoe," schrijft een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Wat is separerend preken en waarom is het belangrijk? Ds. R. W. Mulder geeft antwoord.

"Het is van belang dat hoorders er achter komen of ze gelovig zijn of (nog) niet," legt de hersteld hervormde predikant uit Montfoort uit. "De Heere Jezus confronteerde de farizeeërs ermee dat ze dachten kinderen van God te zijn, maar dat dit voor een groot deel van hen niet waar was. Ook verbondskinderen moeten wedergeboren worden (zie Joh. 3:1-21). Separeren betekent in dit verband dat er niet zonder meer vanuit wordt gegaan dat alle serieus meelevende gemeenteleden kinderen van God zijn. 

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

In de gemeente wordt door de prediking onderscheid gemaakt. Paulus doet dat ook in 1 Korinthe 10:1-5. Hij maakt de gemeente van Korinthe duidelijk het volk van Israël, hoewel het in haar totaliteit deelde in bepaalde voorrechten, bestond uit twee groepen namelijk gelovigen en ongelovigen. Niet elke Israëliet leefde van harte vanuit het verbond. Veel Israëlieten zijn wel uit Egypte uitgetogen, maar nooit in Kanaän aangekomen."

De dominee merkt op dat in 1 Johannes 2 vers 12-14 onderscheid wordt gemaakt tussen groepen gelovigen. "Er is verschil tussen gelovigen en er moet gestaan worden naar opwas in de genade. Kortom, separeren is Bijbels, maar moet wel op een Bijbelse manier geschieden en dat vraagt van een prediker de nodige inspanning en van u als hoorder gebed dat het op de juiste wijze zal geschieden tot eer van Gods Naam en tot nut van de hoorders."

Lees hier de volledige beantwoording van ds. R. W. Mulder.

Reacties

J
Je wordt geen auto door in de garage te komen. Zo word je ook geen christen door in de kerk te komen. Je kunt heel religieus, maar tegelijkertijd stok ongelovig zijn.
REAGEER
T
Het is uiterst belangrijk dat het hart wordt veranderd! De profeet Ezechiël beschrijft de verandering van een stenen hart in een hart van vlees. Het lijkt me goed als een prediking het belang van wedergeboorte benadrukt. Is van eindeloos groot belang.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher